PSV herstelt zich tegen Roda JC

EINDHOVEN - PSV heeft de eerste punten van het eredivisieseizoen binnen. De Eindhovenaren waren een week na de verrassende nederlaag bij RKC Waalwijk (3-2), in eigen huis met 5-0 te sterk voor Roda JC.

Ondanks het verlies in de Brabantse derby veranderde coach Dick Advocaat weinig aan zijn beginformatie.

De van een schorsing teruggekeerde Toivonen nam de plaats in van Georginio Wijnaldum, verder stonden dezelfde tien spelers in de basis.

Zij kwamen in de Eindhovense bakoven, waar het zo'n 35 graden Celsius was, nauwelijks in de problemen.

Sterke fase

Afgezien van een sterke openingsfase hadden de bezoekers uit Kerkrade namelijk weinig in te brengen. Mark-Jan Fledderus schoot de bal in de twaalfde minuut rakelings langs het doel van Przemyslaw Tyton, verder stichtte Roda JC geen gevaar.

Een minuut na die kans voor Fledderus nam PSV de leiding. Kevin Strootman kon de bal ongehinderd inkoppen na een vrije trap van Dries Mertens (1-0).

De Belgische aanvaller, die woensdag in de oefeninterland tegen Oranje excelleerde met een doelpunt en twee assists, was daarna met zijn spelhervattingen twee keer dicht bij een doelpunt.

Doelman Filip Kurto van Roda JC ranselde halverwege de eerste helft een vrije trap van Mertens uit zijn doel, even later kreeg Kurto daarbij hulp van de lat.

Toivonen

Kort na rust had de Belg ook een aandeel in de 2-0 van Toivonen. De Zweedse schaduwspits verlengde een mislukt schot van Mertens namelijk op fraaie wijze, met zijn hak, tot een doelpunt.

PSV spande zich daarna niet meer bovenmatig in, niet vreemd gezien de tropische omstandigheden. In het laatste kwartier liep de thuisclub onder aanvoering van Jeremain Lens uit naar 5-0.

Eerst verdween een voorzet van Lens via Abel Tamata, de huurling van PSV bij de Limburgers, achter Kurto. Kort daarna maakte Lens zelf de vierde, het slotakkoord was voor invaller Wijnaldum: 5-0.

NUwerk

Tip de redactie