Speerwerper Hertog vlaggendrager Paralympische Spelen

PAPENDAL - Speerwerper Ronald Hertog zal op 29 augustus tijdens de openingsceremonie van de Paralympische Spelen in het Olympisch stadion in Londen de Nederlandse vlag dragen.

''Een echte representant van ons team en van de paralympische sport anno 2012'', zei chef de mission André Cats donderdag.

De 23-jarige atleet is regerend Europees kampioen, werd derde bij de WK en was vier jaar geleden in Peking al van de partij. ''Een onwijze eer en het zal mij onwijs inspireren'', aldus de Gouwenaar.

Nederland is met 91 sporters vertegenwoordigd, 51 vrouwen en veertig mannen. De gemiddelde leeftijd is lager dan ooit: 29,5 jaar. Ook drie licht verstandelijke sporters doen mee.

China

Tijdens de vorige Paralympische Spelen in Peking 2008 eindigde de Oranje-equipe als negentiende in de medaillespiegel, met 22 plakken: vijf goud, tien zilver en zeven brons. ''Het is onze absolute doelstelling om dat beter te gaan doen", aldus Cats.

China was in zowel Athene 2004 als voor eigen publiek het meest succesvolle land. In Londen worden twintig sporten beoefend. Er zijn 503 medaille-onderdelen.

Cats verwacht de ''beste Spelen ooit’' te gaan beleven. "Het zal officieel niet zo gezegd, maar wel zo gevoeld worden."

Volle tribunes

Cats baseert zijn optimisme vooral op de publieke belangstelling die naar verwachting alle records zal breken.

''We gaan het echt meemaken, sporten voor volle tribunes."

Negentig procent van de toegangskaarten is al verkocht, vele Britse fans die tijdens de afgelopen Spelen ontbraken, willen alsnog het 'olympisch gevoel' leren kennen.

NUwerk

Tip de redactie