MADRID - De Nederlandse hockeymannen hebben dinsdag in Madrid met een monsterscore tegen Japan (9-3) de groepsfase van het olympisch kwalificatietoernooi afgesloten. Door deze zege is Oranje vrijwel zeker van de groepsoverwinning. Spanje moet later op de dag met elf goals verschil winnen van Polen om Nederland in groep A nog te passeren.

Veel maakt dat niet meer uit, aangezien beide landen al na vier wedstrijden zeker waren van deelname aan de Spelen in Athene. Het gaat nu alleen nog om de eindzege in het toernooi. Topscorer aan Nederlandse zijde was dinsdag Ronald Brouwer, met drie treffers. Lomans scoorde tweemaal, De Nooijer, Matthijs Brouwer, Reckers en Meijer kwamen ieder een keer tot scoren.

De halve finales staan donderdag op het programma. De ploeg van bondscoach Terry Walsh gebruikt dit toernooi verder voornamelijk als voorbereiding op Athene. Walsh en manager Ties Kruize zagen dinsdag in de Spaanse hoofdstad voor rust een heel ander Oranje dan erna. "De eerste helft was slecht", oordeelde Kruize over de 35 minuten die werden afgesloten met een magere voorsprong (2-1). "De tweede helft wonnen we met 7-2. Dat was heel wat beter", zei hij glimlachend.

"We begonnen te weinig agressief, de jongens dachten misschien toch een beetje aan de kwalificatie die al bereikt was. Bovendien speelde Japan toen heel fel. Na rust waren wij agressiever en konden de Japanners het niet meer belopen", aldus Kruize.

In de halve finales stuit Nederland ongetwijfeld op een Aziatische tegenstander: Pakistan of India. "Veel verschil maakt dat niet, maar bij voorkeur tref ik India", zei Kruize. "Maar ze spelen ongeveer hetzelfde spelletje." India won dinsdag de laatste groepswedstrijd met 6-4 van Canada. Pakistan, onder leiding van de Nederlander Roelant Oltmans, treft later op de dag Nieuw-Zeeland.