BRUSSEL - Het Nederlands elftal is er woensdagavond niet in geslaagd de zure nasmaak van het desastreus verlopen EK weg te spoelen. In het Koning Boudewijnstadion in Brussel werd met 4-2 verloren van België.

Oranje kwam vlak na rust via Luciano Narsingh en Klaas-Jan Huntelaar op 1-2, maar zakte vervolgens compleet in elkaar.

Louis van Gaal maakte daardoor met een nederlaag zijn rentree als bondscoach van het Nederlands elftal. 

Hoewel het een oefenwedstrijd betrof, was beide ploegen er veel aan gelegen zich te bewijzen. Oranje was na het EK uit op eerherstel, terwijl België zich graag op het hoogste podium wilde tonen.

De Belgen worden al jaren grote mogelijkheden toegedicht, maar ze ontbreken steevast op grote toernooien.

De eerste helft toonden vooral de Belgen hun potentie. Na twintig minuten leidde dat tot de openingstreffer.

Doelpunt Benteke

Spits Christian Benteke kreeg de bal gelukkig in zijn bezit, speelde vervolgens Joris Mathijsen uit en schoof via het lichaam van doelman Maarten Stekelenburg de 1-0 binnen.

Nederland kreeg twee mogelijkheden op de gelijkmaker, maar debutant Ricardo van Rhijn en Huntelaar stuitten op de Belgische doelman Thibaut Courtois.

Na rust bracht Van Gaal Stefan de Vrij, Nick Viergever, Bruno Martins Indi en Adam Maher in het veld, waardoor het aantal debutanten op vijf kwam.

De grote vraag was vooral hoe de defensie met louter debutanten zich staande zou houden. Opvallend genoeg kende Oranje na rust zijn beste fase van de wedstrijd, met Martins Indi als opvallende initiator. 

Narsingh en Huntelaar

De linkspoot zette tweemaal Arjen Robben aan het werk, waarna de weer eens op links geposteerde buitenspeler tweemaal een assist leverde. Eerst scoorde Narsingh van dichtbij, later Huntelaar.

De vliegende start kreeg geen vervolg. België schroefde het tempo op en bracht Nederland in verlegenheid. De jonge defensie wist zich geen raad, maar mocht zich gelukkig prijzen met Stekelenburg onder de lat.

De goalie redde driemaal uitstekend op inzetten van Nacer Chadli, Kevin De Bruyne en Axel Witsel en zag Chadli ook nog eens vrijstaand naastkoppen.

Zwakke momenten

Een kwartier voor tijd moest Stekelenburg alsnog 'vissen'. Nigel de Jong leed slordig balverlies en verschafte Dries Mertens een vrije doortocht richting Stekelenburg. De PSV'er faalde niet.

Tot overmaat van ramp kende Stekelenburg zelf ook nog een zwak moment, waardoor Romelu Lukaku 3-2 kon scoren. Jan Vertonghen maakte er vervolgens ook nog 4-2 van.