Muamba moet na hartstilstand loopbaan beëindigen

HOOFDDORP - Fabrice Muamba heeft zijn loopbaan als voetballer moeten beëindigen. De speler van het Engelse Bolton Wanderers legt zich neer bij het advies dat medisch specialisten hem vanwege zijn hartproblemen gegeven hebben.

Dat laat Muamba woensdag weten op de website van zijn club. De geboren Congolees kreeg op 17 maart van dit jaar tijdens de FA Cup-wedstrijd tegen Tottenham Hotspur een hartstilstand.

Zijn hart stond 78 minuten stil voordat het in een Londens ziekenhuis weer begon te kloppen.

Muamba (24) sprak later de hoop uit om weer te kunnen voetballen. Dat blijkt na vele onderzoeken geen optie.

''Vorige week ben ik naar België afgereisd voor verder medisch advies'', meldt Muamba. ''Maar het nieuws dat ik ontving was duidelijk niet waarop ik hoopte.

''Het betekent dat ik bij deze aankondig te stoppen als voetballer. Het nieuws is keihard aangekomen, maar tegelijkertijd is er veel waar ik dankbaar voor ben. Ik dank God voor het feit dat ik nog leef en ik prijs de medici die voor mij bleven vechten.''

Familie

Bolton Wanderers betaalde in 2008 ruim vier miljoen euro om Muamba over te nemen van Birmingham City. Hij speelde sindsdien bijna 150 wedstrijden voor de club die afgelopen seizoen degradeerde uit de Premier League. Muamba's contract bij Bolton liep door tot de zomer van 2014.

''Het belangrijkste is nu dat Fabrice en zijn familie nog een heel leven voor zich hebben'', vindt voorzitter Phil Gartside van Bolton.

NUwerk

Tip de redactie