Van Gaal verwacht veel van Belgisch elftal

AMSTERDAM - Louis van Gaal verwacht veel van het Belgisch elftal. Volgens de bondscoach van Nederland zit er veel talent in de selectie van België. 

"Ik ben verbaasd over het feit dat het nog steeds niet tot resultaat heeft geleid. Dat moet een keer komen", zei Van Gaal in aanloop naar de vriendschappelijke interland van woensdagavond in Brussel.

De 61-jarige Van Gaal, die aan zijn tweede era bij Oranje begint, houdt er rekening mee dat België sterk voor de dag komt in het Koning Boudewijnstadion, maar benadrukt dat het om een oefenduel gaat.

"Het gaat erom dat je het ook laat zien op het moment dat het gevraagd wordt, dat is dus een kwalificatiewedstrijd."

Meer gerijpt

Volgens de Amsterdammer zijn de jonge spelers van België verder in hun ontwikkeling dan de Nederlandse collega's. "Het verschil met Nederland is dat ik spelers opstel die nog nooit op dit podium hebben gespeeld. Bij België spelen talenten die al wat meer gerijpt zijn en die al vaker in het Belgische team gespeeld hebben."

Het had overigens niet veel gescheeld of Van Gaal had bij de zuiderburen op de bank gezeten. "Ik ben een aantal jaar geleden in gesprek geweest met België, maar toen is het niet tot overeenstemming gekomen. Het had gekund", aldus Van Gaal.

Van Gaal kan bij zijn rentree middels een zege op de 'Rode Duivels' in de voetsporen treden van Frank Rijkaard, die in 1998 als laatste keuzeheer van Oranje zijn regeerperiode begon met een overwinning.

Bekijk de video:

Gelijkspel

De vier bondscoaches na Rijkaard (Van Gaal, Dick Advocaat, Marco van Basten en Bert van Marwijk) moesten genoegen nemen met een gelijkspel bij hun debuut of, in het geval van Advocaat, ‘tweede debuut’.

Alleen bij Van Gaal betrof het een ‘bindende interland’, namelijk het WK-kwalificatieduel met Ierland (2-2). Advocaat ving zijn tweede periode als keuzeheer aan met een oefenremise tegen Engeland (1-1), Van Basten zag dat een vriendschappelijke ontmoeting met Zweden op 2-2 werd besloten en Van Marwijk slaagde er bij zijn debuut in 2008 niet in Oranje langs Rusland te loodsen in een duel waarin er geen kwalificatiepunten op het spel stonden.

Rijkaard was in 1998 wel meteen succesvol met een overwinning op Peru (2-0). In de lange aanloop naar EURO 2000 noteerde het Nederlands elftal verder vooral remises.

De laatste bondscoach die zijn ambtsperiode begon met een nederlaag was Guus Hiddink. In januari 1995 toonde Frankrijk zich met 1-0 te sterk in een oefeninterland.

Van der Vaart

Van de vijftien spelers die vier jaar geleden in actie kwamen tijdens het debuut van Van Marwijk, behoren er liefst tien tot de huidige selectie.

Eén van hen, Rafael van der Vaart (29), is woensdag toe aan zijn honderdste interland. Daarmee is hij de jongste speler van Oranje die deze mijlpaal bereikt.

Zijn voorgangers waren allemaal boven de dertig. Van der Sar was 34, Frank de Boer bijna 33, Van Bronckhorst 35 en Cocu eveneens 35.

Van Gaal verwacht veel van Belgisch elftal

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Tip de redactie