China wil leren van 'tegenvallende' Olympische Spelen

HOOFDDORP - Ten opzichte van Peking 2008 veroverde China liefst dertien gouden plakken minder op de Olympische Spelen: 51 om 38. Het baart Liu Peng, de chef van de Chinese delegatie in Londen, zorgen met het oog op Rio 2016. 

Peng wijst erop dat China minder dominant was in de traditionele ‘oogstsporten’ tafeltennis, badminton, schoonspringen, turnen en gewichtheffen, terwijl er in andere sporten, zoals atletiek, nog een grote achterstand valt te overbruggen met de toplanden.

“We moeten deze problemen onder ogen zien en leren van deze Spelen. Het wordt heel lastig”, laat Peng weten aan Reuters.

“Langzaam maar zeker boeken we wel progressie bij atletiek, wielrennen en zwemmen, maar we zijn er nog lang niet. In de sporten waarin we traditioneel heersten, is onze voorsprong kleiner geworden.”

Daags voor de Spelen voorspelde Peng al dat zijn land niet opnieuw de medaillespiegel zou aanvoeren bij de eindafrekening. Uiteindelijk veroverde China acht gouden medailles minder dan de Verenigde Staten.

Incidenten

Londen was een tumultueuze Spelen voor de Aziatische grootmacht met verschillende incidenten.

Zo werden badmintonsters gediskwalificeerd omdat ze zich niet inzetten, kreeg zwemster Shiwen Ye te maken met dopingbeschuldigingen en viel volksheld Liu Xiang geblesseerd uit tijdens de series van de 110 meter horden.

Lees alles over de Spelen op de special van NUsport

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie