LONDEN - De basketballers van de Verenigde Staten hebben zondag hun olympische titel geprolongeerd. De ploeg van coach Mike Krzyzewski versloeg net als vier jaar geleden in Peking tegenstander Spanje: 107-100.

Team USA begon als torenhoge favoriet aan het toernooi, maar had het erg lastig met de Spanjaarden.

De VS gingen de rust in met een puntje voorsprong, maar in de wetenschap dat het team dat in een olympische finale tijdens de pauze voor stond nog nooit had verloren.

Ook in de tweede helft bleef Spanje lang in het spoor van de Amerikanen. Aan de hand van Pau Gasol en de ervaren Juan Carlos Navarro bleef het gat aan het eind van het derde kwart een punt.

In het laatste gedeelte van de wedstrijd stokte de productie bij de Spanjaarden echter. Met name Pau Gasol kreeg de bal niet meer door de ring. Kevin Durant (dertig punten), LeBron James (negentien punten) en Kobe Bryant (zeventien punten) namen de ploeg bij de hand en bezorgden Team USA opnieuw de olympische basketbaltitel.

Amerika pakte voor de veertiende keer in de historie van de Spelen de gouden medaille en voor de vijfde keer sinds in 1992 de profs uit de NBA meedoen.

Lees alles over de Spelen op onze special