LONDEN - Adelinde Cornelissen heeft donderdag tijdens de Olympische Spelen de zilveren medaille veroverd op de individuele dressuur.

De 33-jarige amazone noteerde met haar paard Parzival een score van 88.196. Alleen de Britse Charlotte Dujardin deed het beter met 90.089.

Dujardin reed een bijna vlekkeloze kür met haar paard Valegro.

Laura Bechtolsheimer, eveneens afkomstig uit Groot-Brittannië, pakte de bronzen medaille met een score van 84,339.

Anky van Grunsven, in 2000, 2004 en 2008 de beste op dit onderdeel, eindigde als zesde met een score van 82,000.

Het was de laatste keer dat haar legendarische paard Salinero in actie kwam in wedstrijdverband.

Gal

Edward Gal leverde een zeer degelijke proef af met zijn paard Undercover. Met een score van 80.267 ging hij even aan de leiding. Uiteindelijk legde hij beslag op de negende plaats.

Cornelissen, die debuteerde op deze Spelen, zorgt voor de zestiende olympische medaille van Nederland. Daarmee is het totaal van vier jaar geleden in Peking geëvenaard.

Aangezien de hockeysters vrijdag in de finale staan, en dus minimaal zilver veroveren, zal Nederland sowieso op zeventien medailles uitkomen en ‘Peking’ overtreffen.

Cornelissen

Cornelissen won in 2009 haar eerste individuele medaille op een individueel kampioenschap, goud in de Grand Prix Special op het EK in Windsor.

Twee jaar jaren later veroverde ze in Rotterdam twee Europese titels. Eerder dit jaar was de amazone uit Nijkerk de beste in de finale van de wereldbeker in Den Bosch.

De amazone bereikte alle successen met Parzival, het paard dat ze zelf opleidde.

Lees alles over de Spelen op onze special