AMSTERDAM - Tyler Hamilton raakt zijn olympische titel van Athene acht jaar na dato alsnog kwijt aan de Rus Viatcheslav Ekimov.

Dat heeft een official van het IOC laten weten aan ESPN. Hamilton won in 2004 de olympische tijdrit, maar werd snel daarna betrapt op bloeddoping. Door een procedurefout van het laboratorium ontsprong hij echter de dans.

Toen Hamilton vorig jaar in een interview met CBS toegaf in het verleden doping te hebben gebruikt en zijn gouden medaille vrijwillig inleverde, gingen er geluiden op om de naam van de Amerikaan ook uit de boeken te schrappen.

Kort voor het verstrijken van de deadline van acht jaar heeft het IOC daar gehoor aan gegeven.

De diskwalificatie van Hamilton betekent dat de Australiër Michael Rogers alsnog een bronzen medaille mag ophalen. De Amerikaan Bobby Julich ruilt het brons in voor zilver.

Geschorst

Ekimov, die in 2000 al de snelste was in Sydney, mag zich nu tweevoudig olympisch kampioen tijdrijden noemen.

Hamilton werd in 2004 voor twee jaar geschorst wegens dopegebruik. Na een nieuw positief geval besloot de oud-winnaar van Luik-Bastenaken-Luik in 2009 een punt achter zijn carrière te zetten.

In hetzelfde interview met CBS beschuldigde Hamilton zijn oud-kopman Lance Armstrong van het gebruik van prestatiebevorderende middelen.