WEYMOUTH - De 470-zeilsters Lisa Westerhof en Lobke Berkhout liggen bij de Olympische Spelen nog steeds op medaillekoers. 

De tweevoudige wereldkampioenen eindigden dinsdag voor de kust van Weymouth op de derde en vierde plaats.

Daarmee handhaafde het koppel zich op de derde plaats na acht races, op drie punten van zilver en op zeven punten van goud.

Westerhof en Berkhout hebben al wel een aardige voorsprong op de vierde plaats opgebouwd. Ze staan negentien punten voor, met nog drie races te gaan.

''Het staat heel dicht bij elkaar'', beaamde stuurvrouw Westerhof, die dinsdag de nieuwe koplopers Aleh/Powrie uit Nieuw-Zeeland twee keer zag zegevieren. ''Er gaat woensdag heel veel gebeuren, denk ik. Er komt minder wind, op de binnenbaan hier, die heel verraderlijk is. ''

Westerhof durfde geen voorspellingen te doen. ''Je kunt er niets van zeggen. We gaan in elk geval voor goud. Maar er moet nog wel een tandje bij."

"We maken er nog te vaak een inhaalrace van. Als we nog scherper zijn en geen gekke dingen doen, is voor ons hier het allerhoogste mogelijk.''

Sven en Kalle Coster

Bij de mannen hebben de gebroeders Sven en Kalle Coster de finale van de 470-klasse niet gehaald. Het ervaren duo kwam dinsdag voor de kust van Weymouth als zesde en achtste binnen.

Daarmee belandde het koppel op de twaalfde plaats in het klassement na tien races. De eerste tien komen in de medalrace uit.

De Costers gingen na de zesde plaats bij Athene 2004 en de vierde positie bij Peking 2008 voor een medaille bij Londen 2012.

Niet goed genoeg

''Onze droom is niet uitgekomen'', sprak stuurman Sven (33) geëmotioneerd. ''We waren de afgelopen week niet goed genoeg. We gingen niet hard genoeg over het water."

"En daardoor namen we soms de verkeerde beslissingen. Dan kom je automatisch aan de verkeerde kant van het veld uit, daar waar je niet wilt liggen. Het zat er aan de wind gewoon niet in.''

De Costers stoppen er samen mee in de 470-klasse. Wellicht gaan ze door in een andere olympische klasse, zoals de 49er.

''Die klasse past ons nu waarschijnlijk beter. Of we samen verder gaan, weet ik nu nog niet. Maar Kalle en ik zijn dikke maten en dat zullen we altijd blijven.''