LONDEN – De Amerikaanse basketballers hebben ook hun vijfde wedstrijd op de Olympische Spelen gewonnen. Argentinië kon het in de tweede helft niet meer bijhouden: 126-97.

Vanaf de eerste minuut werd er gemakkelijk gescoord door beide teams. Kevin Durant nam het voortouw bij de regerend kampioenen. De drievoudig scoringskampioen in de NBA maakte in het eerste kwart al drie driepunters.

Aan de kant van Zuid-Amerikanen, Olympisch kampioen in 2004 toen het in de halve finale de VS versloeg, was sterspeler Manu Ginobili van de San Antonio Spurs direct goed bij de les. Hij had na tien minuten net als Durant al elf punten.

De kern van de Argentijnen, Ginobili, Andres Nocioni, Luis Scola en Carlos Delfino, spelen al jaren samen en hebben allemaal veel NBA-ervaring.

Op papier is de ploeg van coach Julio Lamas daarom misschien wel de grootste concurrent voor Team USA.

Dat bleek ook in het vervolg van de eerst helft, toen beide ploegen elkaar weinig toegaven. Bij rust stond het 60-59 voor Amerika. Dat zag ook Condoleezza Rice, de oud-minster van buitenlandse zaken van de VS.

Tandje erbij

Na de pauze schakelden de favorieten er een tandje bij. Ze werden actiever in de aanvallende rebound, begonnen iets beter te verdedigen, maar schoten vooral weer geweldig. Hierdoor sloegen de VS een gaatje van tien punten.

Het tempo van de wedstrijd, dat al aanzienlijk was, ging nog een stapje omhoog, wat in het voordeel was van de meer atletische Amerikanen.

Durant nam bovendien de rol over die Carmelo Anthony in de wedstrijd tegen Nigeria vervulde, want de ster van Oklahoma City Thunder leek niet meer te kunnen missen. De forward had na drie kwarten 28 punten, mede door acht rake driepunters. Hierdoor was het gat na dertig minuten opeens 26 punten.

De wedstrijd was daarmee wel beslist. In de laatste periode konden de Amerikanen nog een showtje opvoeren. Met name Russell Westbrook kreeg de fans met een schitterende dunk op de banken.

Topscorer

Durant werd uiteindelijk topscorer van de wedstrijd met zijn 28 punten tegen een schorpercentage van 75%. Bij de Argentijnen maakte Ginobili zestien punten.

In de kwartfinale speelt Team USA nu woensdag tegen Australië. Argentinië treft Brazilië. 

Lees alles over de Spelen op de special van NUsport