MONTARGIS - Eigen schuld, zei Erik Dekker. Een dag nadat hijzijn ambities voor het eindklassement van Parijs-Nice haduitgesproken, verspeelde de Rabo-kopman maandag als een beginnelingzijn kansen. Want hoe knap de aanval van de volledige CSC-ploeg vanleider Jaksche ook in elkaar stak, Dekker wist dat hij mee hadmoeten zitten: "Stom, gewoon stom."

Een groep van 36 renners sprintte na 166 kilometer in Montargisvoor de overwinning in de tweede etappe van de "Koers naar dezon." De Nederlander Gerben Löwik rook winstkansen, maar volgdehet verkeerde wiel waarna de Spanjaard Pedro Horrillo zijn ploegQuick-Step de zege bezorgde voor Beat Zberg en Michele Bartoli. Degrote winnaar was echter de volledige CSC-ploeg die halfweg koersde aanval had ingezet, met acht man in de kopgroep finishte en eenaantal concurrenten van Jaksche elimineerde.

Dekker was één van hen en het curieuze was dat hij in 1999 metRabobank nog eenzelfde kunstje had geflikt. "We waren toen metzeven man in de aanval", herinnerde hij zich met een zuur gezicht.Michael Boogerd won dat jaar als laatste Nederlander Parijs-Nice,Dekker zal hem dit jaar niet opvolgen nadat hij maandag met hetpeloton op meer dan vijf minuten werd gereden.

Waaiers

Hij zocht niet naar excuses. "Ze rijden weg in een waaier en ikzit er niet bij. Daarna overkomt me dat nog een keer met een groepdie de aansluiting nog wel vindt. Het is mijn eigen stomme schuld,als je Parijs-Nice wilt winnen moet je er gewoon bijzitten. Ook inde waaiers."

De wind speelde maandag een voorname rol. In de waaiers dieachter de eerste groep ontstonden, was van enige organisatie geensprake. "Het lag helemaal uit elkaar", had ook ploegleiderBreukink begrepen. "Dan valt er niks meer te organiseren. Het iseen knap staaltje van CSC, maar Dekker heeft iets te ver naarachteren gezeten."

Pech

Balen deed ook Gerben Löwik, die eens goed had rondgekeken in dekopgroep en geen van de topsprinters had ontdekt. "Wel snellemannen als Bartoli en Rebellin, maar ik durfde alles op de sprintte gokken." Löwik had vervolgens de pech dat het wiel vanCancellara, die als vierde de laatste bocht doorkwam, niet hetjuiste bleek. De Zwitser viel in achtervolging op een drietal stilwaardoor Löwik 500 meter voor de streep vol in de wind kwam terijden en de ritzege mocht vergeten.

Horrillo bleek de snelste en dat was een opmerkelijk succes. DeSpanjaard was eigenlijk niet langer gewenst bij Quick-Step na eenjaar zonder ook maar één opmerkelijke prestatie. Zijn contract liepechter door, maandag in Montargis volgde dan eindelijk detegenprestatie.