LONDEN - Usain Bolt heeft zondag zijn olympische titel op de 100 meter geprolongeerd.

De Jamaicaan was in 9,63 zijn landgenoot Yohan Blake (9,75) te snel af. De Amerikaan Justin Gatlin pakte brons in 9,79. Diens landgenoot Tyson Gay greep met plek vier net naast een medaille.

Churandy Martina werd zesde in een tijd van 9,94. Hij verbeterde in de halve finale nog het Nederlands record met 9,91. Martina werd vier jaar geleden in Peking nog vierde.

Bolt kwam dicht in de buurt van zijn toptijd van 9,58. De 9,63 betekende wel een olympisch record. De 25-jarige sprintkoning is de eerste atleet die de olympische titel op de 100 meter met succes verdedigt.

De drie jaar jongere Blake pakte vorig jaar de wereldtitel door de valse start van Bolt in de finale van Daegu. Hij was ook nu de voornaamste bedreiger van Bolt, maar in het laatste deel toonde 'Lightning Bolt' zijn klasse op het koningsnummer.

Lewis

De Amerikaan Carl Lewis wist in 1988 zijn titel op de 100 meter eveneens te prolongeren, maar hij kreeg tijdens de Spelen van Seoul pas het goud nadat zijn Canadese rivaal Ben Johnson wegens doping uit de uitslag was geschrapt.

Bolt pakte in het Olympisch Stadion van Londen de vierde gouden medaille uit zijn rijke carrière. Hij had vier jaar geleden in Peking ook de olympische titels op de 200 en 4x100 meter veroverd.

Die titels hoopt hij in Londen te prolongeren. Landgenote Shelly-Ann Fraser-Pryce verdedigde zaterdagavond al met succes haar olympische titel op de 100 meter.