LONDEN – Amerika heeft bij het olympisch basketbaltoernooi zijn eerste echte test goed doorstaan. De NBA-sterren hadden het lastig tegen Litouwen, maar wonnen wel: 99-94.

In de vorige wedstrijd liet de regerend kampioen werkelijk geen spaan heel van Nigeria, met meerdere records als gevolg. Meest in het oog springend waren het aantal gescoorde punten (156) en het verschil met de tegenstander (83 punten).

Tegen de in vergelijking met Nigeria veel sterkere, meer ervaren, beter verdedigende en vooral meer gestructureerde ploeg uit Litouwen had Team USA het veel lastiger.

De ploeg van coach Mike Krzyzewski is relatief klein en de defensie is daardoor gestoeld op snelheid en opportunisme. Litouwen kwam echter regelmatig goed door de sterke pressing van de Amerikanen heen en heeft met (oud-)NBA-spelers als Linas Kleiza, Sarunas Jasikevicius en Darius Songaila een aantal basketballers die prima kunnen schieten.

De olympisch kampioenen konden hun ontzettend hoge schotpercentage van de vorige wedstrijd zoals verwacht niet handhaven, maar de Amerikanen schoten nu zelfs matig, met name van achter de driepuntslijn.

LeBron James

De Oost-Europeanen schoten wél sterk en bleven daardoor de hele wedstrijd goed in de buurt van de VS, en met nog drie minuten te gaan in het derde kwart kwam de underdog zelfs op gelijke hoogte (67-67).

In het vierde en laatste kwart bleef het spannend. Met nog minder dan vier minuten te gaan, pakte LeBron James echter zijn verantwoordelijkheid.

De superster van de Miami Heat schoot er binnen anderhalve minuut zeven punten in, waarmee een beslissend gaatje werd geslagen.

"Hij nam het spel over. Hij was geweldig", zei de Amerikaanse coach Mike Krzyzewski na de wedstrijd. ''Hij maakte echt de punten die gemaakt moesten worden in die laatste drie minuten."

Carmelo Anthony en James waren het best op schot voor Team USA met twintig punten. Kleiza was echter topscorer van de wedstrijd met 25 punten.

Lees alles over de Spelen op onze special