Hockeysters nu al zeker van halve finales

HOOFDDORP - De Nederlandse hockeysters hebben zich zaterdag geplaatst voor de halve finales op de Olympische Spelen. 

De dames van bondscoach Max Caldas waren in Londen met 3-2 te sterk voor de Zuid-Koreaanse vrouwen.

Nederland had dan genoeg aan een punt om zeker te zijn van een plaats in de halve finales, maar de focus vooraf was toch ingezet op winst.

Vooral om in de race te blijven met Groot-Brittannië in de strijd om de eerste plaats van de poule. De Britse vrouwen beschikken over een aanmerkelijk beter doelsaldo. Dus moest er worden gewerkt aan het doelsaldo, maar dat kwam niet helemaal uit.

Het waren zelfs de Koreanen die na vijf minuten spelen op voorsprong kwamen. Seul Ki Cheon pushte secuur de bal in de rechterkruising, onhoudbaar voor keeper Joyce Sombroek: 0-1.

Niet van slag

Dat leek een domper, maar de Nederlandse ploeg toonde zich geen moment van slag en bleef rustig combineren op jacht naar de gelijkmaker.

Die kwam er na een harde klap van aanvoerder Maartje Paumen die haar clubgenoot Lidewij Welten fraai tot doelpunt promoveerde met een alerte tip-in: 1-1.

Niet veel later kreeg Naomi van As het op haar heupen, begon aan een solo over links en stelde, eenmaal aangekomen bij de achterlijn, Ellen Hoog in staat om met de forehand de bal in het Koreaanse doel te werken: 2-1.

Dirkse van den Heuvel

Vlak voor rust had Carlien Dirkse van den Heuvel de kans om de derde Nederlandse treffer te verzorgen, maar de Koreaanse keeper Soo voorkwam dat.

Direct na rust maakte Dirkse van den Heuvel haar ‘foutje’ goed. Ze stond op de goede plaats toen wederom Van As zich met haar backhand niet zelfzuchtig toonde: 3-1.

Nederland vergat echter door te drukken. Ook viel de organisatie enigszins weg en werd er tegen slordige kaarten aangelopen. Op een gegeven moment zaten zelfs Paumen – die wederom niet tot scoren kwamen - en Dirkse van den Heuvel naast elkaar op het strafbankje.

In plaats van de bevrijdende vierde treffer voor Oranje, viel het tweede doelpunt voor Zuid-Korea, uit een strafcorner, zes minuten voor tijd. Verder lieten de Nederlandse vrouwen het echter niet komen.

Halve finales

De overwinning op Zuid-Korea betekende voor Oranje de vierde zege van het toernooi. Een plek bij de laatste vier kan de ploeg dan ook niet meer ontgaan. 

Maandag nemen de hockeysters het nog op tegen Groot-Brittannië. Het gastland staat zelf ook op de rand van plaatsing voor de halve eindstrijd.

Indien de Britse dames later op zaterdag van China winnen, gaat het in het slotduel alleen nog om welke ploeg zich groepswinnaar mag noemen.

Lees alles over de Olympische Spelen op de special van NUsport

Tip de redactie