LONDEN - De Nederlandse hockeysters hebben ook hun derde wedstrijd in poule B in winst omgezet. Voormalige rivaal China, dat zeer verdedigend speelde, werd met 1-0 verslagen.

Vier jaar geleden stonden ze nog tegenover elkaar in een zinderende olympische finale in Peking die uiteindelijk met de nodige moeite werd gewonnen door Nederland.

Maar in de tussentijd is het krachtsverschil tussen Nederland en China alleen maar toegenomen. In het voordeel van de ploeg die tegenwoordig onder leiding staat van Max Caldas, hoewel dat in de score dit keer niet tot uiting kwam.

Van kiet af aan namen de Nederlandse hockeysters hun Chinese opponenten in een wurggreep. Het regende kansen, onder meer voor Kelly Jonker en Kitty van Male, die echter niet tot doelpunten leidden.

Ook de twee strafcorners die Maartje Paumen binnen acht minuten mocht nemen, werden vakkundig onklaar gemaakt.

Goderie

De enige bres in de verdedigende linies van China werd echter geslagen door Maartje Goderie.
De alleskunner van Den Bosch promoveerde een fraaie aanval over diverse schuiven via een mooie individuele actie over links tot doelpunt.

Dat deed ze door toe te slaan met een geplaatst schot in de uiterste hoek, waarop de Chinese keeper Yimeng Zhang geen enkel verweer had: 0-1.

Even ging bij Oranje de voet van het gas, hoewel de verhoudingen op het veld duidelijk bleven: Nederland als bovenliggende partij en China dat hoopte op een slippertje achterin in de Nederlandse defensie.

Eenrichtingsverkeer

Maar direct na rust was het weer helemaal eenrichtingsverkeer naar het Chinese doel.

Tot een bevrijdende tweede treffer leidde het niet. Ondanks de talrijke strafcorners die Nederland mocht nemen, ook in een fase waarin China vanwege bekeuringen zelfs twee speelsters tegelijkertijd op het strafbankje had zitten.

Maar specialist Paumen, hier en daar geassisteerd door stand-in Caia van Maasakker, kreeg de bal niet vanaf de kop van de cirkel in het Chinese doel. De aanvoerder van Oranje staat daardoor nog steeds droog tijdens de Spelen in Londen, waar ze zich kan kronen tot olympisch topscorer aller tijden.

Nederland kan zich zaterdagochtend tegen Zuid-Korea plaatsen voor de halve finales.

Lees alles over de Spelen op onze special