LONDEN - Marhinde Verkerk kan nog maximaal brons winnen op de Olympische Spelen. De judoka verloor in de kwartfinale van de klasse tot 78 kilogram van de Britse Gemma Gibbons.

De door het thuispubliek flink aangemoedigde Gibbons knokte zich via een waza-ari langs de Nederlandse, die nu is veroordeeld tot de herkansingen.

In de eerste ronde had Verkerk nog de Japanse vice-wereldkampioen Akari Ogata verrast, terwijl Gibbons slechts de mondiale nummer honderd is.

Verkerk moet in de herkansingen twee partijen winnen om brons te behalen. De in Rotterdam geboren judoka begint tegen de als zesde geplaatste Chinese Xiuli Yang.

Eerder op donderdag ging bij de mannen ook Henk Grol (-100 kilogram) onderuit in de kwartfinale. Ook hij kan maximaal nog brons winnen.

Verbij

Met alleen Luuk Verbij nog in actie (vrijdag), lijken dit wat het judo betreft de slechtste Spelen sinds lange tijd te worden.

In 2000 pakte Mark Huizinga de enige Nederlandse medaille, maar wel de gouden. In 2008 bezorgden de judoka's Nederland vijf medailles (één zilver en vier brons) en in 2004 vier (één zilver en drie brons).

Lees alles over de Spelen op onze special