ETON DORNEY - De Nederlandse lichte mannen vier is er donderdag niet in geslaagd een medaille te veroveren op de roeibaan van Eton Dorney. Vanuit de start keken de gebroeders Vincent en Tycho Mudo, Roeland Lievens en Timothee Heijbrock al tegen een achterstand aan.

Het Nederlandse viertal kwam daarna niet meer in de buurt van de kop van het veld en eindigde op meer dan een bootlengte afstand als zesde.

Het goud ging in een spannende finale naar Zuid-Afrika, dat in de laatste meters Denemarken inhaalde. Ook de Britten passeerden de Denen nog die genoegen moesten nemen met het brons.

Een medaille voor Nederland lag ook niet helemaal in de lijn der verwachting. De Nederlandse boot was de enige ploeg in de olympische finale die dit seizoen bij een wereldbekerwedstrijd nog niet op het podium heeft gestaan.

Woensdag greep de mannen acht ook al naast een medaille. Later op donderdag komt de Nederlandse vrouwen acht nog in actie in de finale.

Kleine stunt

Eerder op de dag zorgde mannen vier-zonder voor een kleine stunt door de finale te bereiken. Kaj Hendriks, Boaz Meylink, Ruben Knap en Mechiel Versluis eindigden als derde in de halve finale.

Van tevoren werd niet verwacht dat de boot zich zou plaatsen voor de finale. Na vijfhonderd meter lagen de vier Nederlanders echter goed bij de kop van het veld. Halverwege bezette de boot zelfs overtuigend de derde plaats achter de sterke Australiërs en Britten.

De beste drie boten konden rekenen op een finaleplaats. Aan de kop van het veld voerden de Britten en de Australiërs een spannende strijd. In de laatste meters roeide de thuisploeg voor eigen publiek naar de winst.

Head/Sigmond

Maaike Head en Rianne Sigmond zijn er niet in geslaagd de olympische finale in de lichte dubbeltwee voor vrouwen te bereiken.

Het Nederlandse duo kende een goede start, maar daarna raakte de top drie langzaam uit zicht.

Head en Sigmond bereikten nog nooit de finale van een eindtoernooi. Vier jaar geleden won Nederland goud op dit onderdeel met Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk.

Lees alles over de Olympische Spelen op onze special