LONDEN - Ranomi Kromowidjojo heeft zich woensdagavond met overmacht geplaatst voor de olympische finale op de 100 meter vrije slag.

De zwemster tikte in de halve eindstrijd na 53,05 seconden aan (olympisch record) en ging zodoende met de beste tijd verder.

De Australische Melanie Schlanger noteerde de tweede tijd: 53,38.

Femke Heemskerk werd uitgeschakeld. Haar tijd van 54,13 was niet voldoende voor een plek bij de beste acht, ze werd elfde.

Estafette

De Amerikaanse estafettezwemsters hebben olympisch goud gewonnen op de 4x200 meter vrije slag.

Missy Franklin, Dana Vollmer, Shannon Vreeland en Allison Schmitt zwommen naar een tijd van 7.42,92 minuten, een nieuw olympisch record.

Nummer twee Australië, de titelverdediger, gaf 1,49 toe op de Verenigde Staten. Frankrijk eindigde in 7.47,49 op de derde plaats.

De Amerikaanse ploeg moest vier jaar geleden in Peking genoegen nemen met brons. Van dat team is alleen Schmitt, die al goud pakte op de 200 meter vrij, nog over.

Jiao Liuyang

Jiao Liuyang legde beslag op de titel op de 200 meter vlinderslag. Met 2.04,06 zette de twintigjarige Chinese in de finale een olympisch record neer.

Mireia Belmonte Garcia bezorgde Spanje zilver door na 2.05,25 aan te tikken, de bronzen plak ging naar de Japanse zwemster Natsumi Hoshi (2.05,48).

Jiao Liuyang eindigde vier jaar geleden in Peking als tweede op de 200 vlinder. De wereldkampioene van 2011 pakte woensdag haar eerste gouden plak.

Wereldrecord

Rebecca Soni klokte in de halve finales van de 200 meter schoolslag een wereldrecord. De Amerikaanse titelverdedigster zette 2.20.00 neer en gaat daarmee als snelste naar de finale.

Soni lijkt de grote favoriete voor het goud op donderdag, want de nummer twee Rikke Pedersen uit Denemarken moest ruim twee seconden toegeven.

Lees alles over de Spelen op de special van NUsport