LONDEN - Edith Bosch heeft woensdag in het olympisch judotoernooi de bronzen medaille veroverd in de klasse tot 70 kilogram.

De Rotterdamse was de Zuid-Koreaanse Ye-Sul Hwang na verlenging de baas. Bosch won op basis van een beslissing van de scheidsrechters.

Het is de eerste judomedaille voor Nederland en de derde voor de complete equipe.

Eerder was er goud voor wielrenster Marianne Vos bij de wegrace en zilver voor de estafettezwemsters op de 4x100 meter vrije slag.

Opladen

Bosch won in de ochtenduren van de Britse Sally Conway waarna ze verrassend onderuit ging tegen de Duitse Kerstin Thiele. Ondanks het verspelen van de kans op goud wist ze zich nog op te laden voor de herkansingen.

Eerst versloeg ze de Japanse Haruka Tachimoto en daarna moest Hwang eraan geloven. Bosch pakte vier jaar geleden in Peking ook al brons. In 2004 was er zilver in Athene.

Décosse

Lucie Décosse, de grote rivale van Bosch, pakte voor het eerst in haar carrière olympisch goud. De drievoudig wereldkampioene, versloeg Thiele in de finale.

Décosse eindigde in 2004 (Athene) als zevende, in 2008 (Peking) pakte ze zilver; beide keren in de klasse tot 63 kilogram.

Lees alles over de Spelen op onze special