VOLENDAM - Peter van Vossen heeft Vitesse zondagmiddag nog net niet voldoende impulsen kunnen geven om Volendam te verslaan. Het degradatieduel eindigde in een 0-0 waarmee niemand was geholpen. Wel hadden de Arnhemmers het betere van het spel.

Onmiskenbaar had dat de maken met de komst van Van Vossen. De oud-international speelde ruim een uur mee en zorgde voor de meeste dreiging. ,”Het belangrijkste”, vond hij zelf, “was dat er weer beleving en strijdlust was. De jongens geloven er weer in. Dat is een stap voorwaarts.”

Laatste redmiddel

Vitesse wist het niet meer, nadat ook de komst van drie nieuwelingen (Rink, Janssen, Ilic) in de winterstop geen uitkomst had geboden. De nacompetitie en mogelijke degradatie, rampzalig voor de financieel armlastige club, dreigen. Van Vossen werd gezien als laatste redmiddel. De Zeeuw had ruim een jaar niet meer bij de profs gespeeld. Voetballen deed hij nog wel, bij de amateurs van Bennekom.

Ontevreden was hij niet over zijn terugkeer. “Nu ik het weer heb meegemaakt merk ik toch dat ik dit heb gemist. Het is mooi om er weer bij te zijn. Ik denk dat het redelijk ging, al heb ik een kans gemist waaruit ik had kunnen scoren.” Halverwege de tweede helft liet hij zich vervangen, wegens een opspelende hamstringblessure. Met het oog op het naderende thuisduel met ADO wilde Van Vossen geen risico nemen.

‘Onrust en spanning’

Vitesse speelde naar omstandigheden redelijk bij Volendam. Niet in het minst dankzij de 'dragende' spelers Konterman en Knol. Als wel vaker dit seizoen miste de formatie echter de mogelijkheden die er wel waren. “Het bekende verhaal”, zei trainer Edward Sturing naderhand. “Er had voor ons wat meer ingezeten. Kennelijk zat er te veel onrust en spanning in het elftal. Maar dat is niet zo onlogisch, gezien de omstandigheden.”

Van Vossen stopte vorig jaar bij De Graafschap. Hij leverde lopende het seizoen zijn contract in, omdat hij het er niet meer naar zijn zin had. Aan een omvangrijke loopbaan, bij clubs als Beveren, Anderlecht, Ajax, Instanbulspor, Glasgow Rangers en Feyenoord leek een einde te komen. Hij speelde ook nog dertig interlands, waarin hij negen keer scoorde.

Voorlopig echter kijkt hij uit naar “nog tien finales.” Aan de nacompetitie wil Van Vossen niet denken. “Er heerst een negatieve stemming bij Vitesse. Logisch, als er dit seizoen nog maar twee duels zijn gewonnen. Eén van mijn taken is daarin verandering te brengen. Na vandaag denk ik dat we een beetje op de goede weg zijn. Er is zeker nog perspectief.”