LONDEN - De Nederlandse hockeysters hebben dinsdag de zege op België (3-0) een goed vervolg gegeven. In Londen was de equipe van bondscoach Max Caldas met 3-2 te sterk voor Japan.

Oranje begon uitstekend aan het duel met de Japanners. Al na vier minuten vond Kim Lammers, die in het duel met België ook al tweemaal tot scoren kwam, het net na goed voorbereidend werk van Kitty van Male.

Ook in het restant van de eerste helft was Nederland de bovenliggende partij. Lammers kreeg al snel een uitstekende mogelijkheid op de 2-0, maar kon de bal net niet in het lege doel schuiven.

Toch kwam de 2-0 er alsnog voor de rust. Ellen Hoog passeerde op fraaie wijze de Japanse keepster. In het tweede bedrijf van het duel bleef Oranje dicteren en toen Lammers al snel de 3-0 op het scorebord bracht, leek een monsterscore in de maak.

Leek, want Japan kwam via Rika Komazawa op 3-1. De Japanners drongen vervolgens aan en door een benutte strafcorner van Aki Mitsuhashi kwamen ze zelfs terug in de partij. Met pijn en moeite wist Nederland de slotfase te overleven.

Oranje speelt donderdag haar derde wedstrijd op het olympisch hockeytoernooi. De ploeg van Caldas ontmoet dan China, dat vier jaar geleden in Peking nog werd verslagen in de finale.

Lees alles over de Spelen op de special van NUsport