ROTTERDAM - Opgelucht verwelkomde Feyenoord zondag voor eigen publiek het gelukkige en zwaarbevochten gelijke spel tegen Heerenveen (2-2). Dankzij twee treffers in het laatste kwartier van Thomas Buffel behield de club een helder uitzicht op deelname aan de UEFA-beker. Het maakt in Rotterdam-Zuid allang niet meer uit hoe de resterende doelstelling van dit seizoen wordt bereikt.

Hoofdschuddend keken de meeste supporters in de uitverkochte Kuip toe hoe Heerenveen via treffers van Selakovic (12e minuut) en Knopper (67e minuut) verdiend de leiding nam. Het magere applausje na het al niet meer verwachte gelijke spelletje haalde het niet bij het ovationele applaus dat Paul Bosvelt bij zijn rentree in De Kuip oogstte.

Paul Bosvelt

De in Rotterdam nog steeds razend populaire middenvelder nam tijdens de rust van het duel afscheid van zijn geliefde fans. Zo werden de supporters herinnerd aan succesvolle maar inmiddels vervlogen tijden. “Paultje, trek je schoenen aan”, zong de fans nadat ze de eerste helft van het duel met Heerenveen had aangezien.

De naar Manchester City verhuisde middenvelder begroette de smeekbede met een glimlach en incasseerde even later dankbaar de vele bossen bloemen. Eenmaal terug op zijn stoeltje op de eretribune zag hij hoe Buffel profiteerde van zeven minuten van onoplettendheid in de wankele defensie van de bezoekers.

Gelijke hoogte

De Belgische aanvaller profiteerde in de 75e minuut en 82e minuut van de nonchalant verdedigende Friezen. Eenmaal op gelijke hoogte haalde Feyenoord in de slotfase nog twee keer heel opgelucht adem. Hestad vergat in de 86e minuut de bal in het verlaten doel te schieten. Doelman Lodewijks voorkwam even later met een prachtige reflex dat invaller Sibon de winnende treffer maakte.

Ranglijst

Met een gelijkspel sloeg Feyenoord een week voor de uitwedstrijd bij PSV een serieuze aanval op de vierde plaats van de ranglijst af. Meegenomen voor de Rotterdammers is dat het verschil met nummer zes Roda JC ook nog steeds vijf punten bedraagt. Met een gelijkspel tegen Zwolle verzuimden de Limburgers dichterbij de bovenste vijf van de ranglijst te komen. Alleen deze posities geven aan het einde van de competitie recht op deelname aan Europees voetbal. De overige Nederlandse deelnemer aan Europees voetbal komt uit het nationale bekertoernooi.

Lijst van afwezigen

Drie maanden voor zijn definitieve afscheid constateerde trainer Van Marwijk dat zijn ploeg het maximale resultaat uit de ontmoeting met Heerenveen had gehaald. Als excuus voor het wederom teleurstellende optreden van zijn ploeg voerde hij de grote lijst van afwezigen op. Hij kon tegen de Friezen niet over de basisspelers Van Wonderen, Paauwe en Van Haaren beschikken. Bankspelers en verdedigers Gyan, Snoijl, De Nooijer en Dondé waren evenals Leonardo geblesseerd.

Gelegenheidsduo

Ghaly en Van den Berg vormden een gelegenheidsduo centraal in de defensie. De Egyptenaar was schuldig aan het tweede doelpunt van Heerenveen en speelde tweemaal te zacht terug. Doelman Lodewijks voorkwam echter dat trainer De Haan tijdens zijn afscheidstournee geschiedenis schreef. De Friezen wonnen weliswaar eenmaal eerder in De Kuip. De tegenstander luisterde toen niet naar de naam Feyenoord. SVV was toen voor de gelegenheid uitgeweken naar het stadion in Rotterdam-Zuid.