LONDEN - De Nederlandse mannen zijn de Olympische Spelen begonnen met een zege. In een enerverend duel versloeg de ploeg van bondscoach Paul van Ass tegenstander India met 3-2.

Mink van der Weerden maakte negentien minuten voor tijd de beslissende treffer uit een strafcorner.

Hoewel de eerste kans van de wedstrijd voor India was, bleek Oranje in de openingsfase de bovenliggende partij. Teun de Nooijer kreeg na negen minuten een uitgelezen kans om Nederland een voorsprong te bezorgen, maar de Bloemendaler raakte de bal niet vol.

Robert van der Horst scoorde wel, in de twintigste minuut. De Eindhovenaar snelde handig de cirkel in en verraste de Indiase doelman met een geplaatst schot: 1-0.

Acht minuten later kreeg Oranje de eerste corner, die door een inzet van Roderick Weusthof het tweede Nederlandse doelpunt opleverde. Overigens was daar wel de hulp van een Indiase lijnstopper voor nodig.

India draait partij om

In de tweede helft draaide India het duel binnen vijf minuten om. Eerst zorgde een ongelukkig moment van doelman Jaap Stockman voor de 2-1 voor India. De keeper dacht een bal te kunnen laten lopen, maar het speeltuig kwam tegen de paal en Dharamvir Singh kon profiteren.

En kort daarop was het opnieuw raak voor de Aziaten. Shivendra Singh dook zo vrij als een vogel op voor het Nederlandse doel en prikte de gelijkmaker binnen.

Maar Nederland toonde veerkracht. De opgekomen Sander Baart vond en zocht een voetje in de Indiase cirkel en Van der Weerden haalde ongenadig hard uit vanaf kop cirkel, door de bal in het dak van het doel te slepen.

Die klap kwam het energieke India in de slotfase niet meer te boven, zodat Nederland het olympische toernooi met een driepunter is begonnen.

Lees alles over de Spelen op onze special