LONDEN - De Nederlandse schutter Peter Hellenbrand is er maandag in de olympische finale op het onderdeel tien meter luchtgeweer niet in geslaagd een medaille te veroveren.

De Zuid-Limburger kwam tot een totaalscore van 699,8 punten en eindigde daarmee op de vijfde plaats.

De Roemeen Alin George Moldoveanu veroverde het goud met een score van 702,1. Zilver ging naar de Italiaan Niccolo Campriani (701,5), de Indiër Gagan Narang pakte het brons (701,1).

Hellenbrand was in de finaleronde beter dan al zijn concurrenten en kwam uiteindelijk op 699,8 punten uit.

Slechte start

Een slechte start in de voorgaande ronde brak Hellenbrand echter op, omdat bij het schieten de punten van de kwalificatieronde opgeteld worden bij die van de finale.

Hellebrand dacht zelfs na amper vijf schoten een moment dat zijn olympisch toernooi al voorbij was. Hij had op dat moment al drie schoten buiten de 'roos' zien belanden, terwijl sommige wereldtoppers zelfs na zestig pogingen niet eens op zoveel 'missers' staan.

Hellenbrand werd na die teleurstellende serie van vijf schoten direct van de baan gehaald door zijn trainer. ''Op dat moment dacht ik: 'shit, dit was het. De finale kan ik wel vergeten'. Uiteindelijk maak ik nog een serie van 40 tienen op rij en kom ik nog in de finale.''

Had hij in die eerste vijf schoten slechts één misser gemaakt, dan stond Hellenbrand nu met de zilveren medaille om zijn nek.

''Natuurlijk is dat wel jammer omdat je er verrekte dicht bij zit. Aan de andere kant: als je me van tevoren een blaadje had gegeven waarop stond dat ik als vijfde zou eindigen, dan had ik daar meteen voor getekend. Nee, ik ben tevreden.''

Rick van der Ven

Handboogschutter Rick van der Ven heeft zich bij de laatste zestien geschaard op het olympisch toernooi.

De Nederlander versloeg maandag in het cricketstadion van Lord's in Londen in een rechtstreeks duel de Luxemburger Jeff Henckels met 6-2.

De 21-jarige boogschutter uit Oss mikte op het onderdeel recurve vier keer midden in de roos, goed voor de volle tien punten. Hij treft later op maandag de Kazach Denis Gankin.

Lees alles over de Olympische Spelen op onze special