UTRECHT - Na de grootste thuisnederlaag sinds 31 augustus (1-7 tegen Ajax) concludeerde trainer Foeke Booy van FC Utrecht zondag dat PSV verschijnselen van valse bescheidenheid vertoont. De ploeg die in Utrecht met 0-4 won, had zijn ploeg stiekem een beetje voor de gek gehouden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

”Ze geven je het gevoel dat je in de wedstrijd zit, dat er iets te halen valt”, zei Booy. “Het lijkt op valse bescheidenheid, want vervolgens schakelen ze razendsnel om naar de aanval en scoren ze. Dat is kwaliteit. Een lepe ploeg.” Collega Guus Hiddink hoorde het commentaar tevreden aan, maar hij waakt ervoor zijn formatie nu al te complimenteren.

Auxerre

Ondanks de grote zege, tot stand gekomen dankzij Bouma, Van Bommel, Park en Kezman, weet de oefenmeester dat er donderdag in Frankrijk iets heel anders van PSV wordt gevraagd. Dan, in de eerste wedstrijd in de achtste finales van de UEFA-beker, wacht Auxerre. Een sterke Franse ploeg die eerder dit seizoen uitgerekend FC Utrecht met gemak uit Europa knikkerde.

”Met alle respect, maar Utrecht speelde toen in de uitwedstrijd wat naïef”, meende Hiddink. “Maar pas als je vaak sterke tegenstanders treft, word je zelf leper en geslepener.” Juist aan die topwedstrijden ontbreekt het PSV in Europa. Hiddink hamert er daarom op dat zijn spelers er nog lang niet zijn. “Zoals we vandaag speelden, dat lijkt heel leuk. Maar ik heb fouten gezien, vooral in balverlies en naïviteit, die je in deze fase van een Europees toernooi nooit mag maken. Dan ben je namelijk weg. PSV een lepe ploeg? Nog niet leep genoeg. Dat is de norm waaraan wij vasthouden.”

Uitblinker Robben

”Daarom speelt PSV als enige ploeg nog Europees'', vond Booy. Hij had een week eerder nog de overwinning op Ajax (1-0) gevierd. Een ploeg die qua spelwijze Utrecht beter ligt. Maar zondag was het het andere uiterste. Geen moment kon de thuisploeg het PSV moeilijk maken. Met name rechtsback Zuidam werd volledig dolgedraaid door uitblinker Robben, die sinds de bekendmaking van zijn transfer naar Chelsea niet minder onbevangen is gaan spelen.

Belangrijke week

In de achtervolging op koploper Ajax hield PSV drie punten over aan de wedstrijd die vooraf als moeilijk en achteraf als eenvoudig werd bestempeld. Maar ware tevredenheid zal er in Eindhoven pas zijn als de komende week goed wordt doorstaan. Eerst komt donderdag de uitwedstrijd tegen Auxerre, waarin PSV de Europese aspiraties moet waarmaken. Vervolgens hangt in nationaal opzicht veel af van de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Zondag zal PSV het in elk geval moeten stellen zonder de geschorste Kezman en Colin, die beiden zondag hun vierde gele kaart van dit seizoen kregen.