ETON - De Nederlandse dames acht is er zondag op de olympische roeibaan van Eton Dorney niet in geslaagd zich rechtstreeks te plaatsen voor de finale van komende donderdag. In hun serie eindigden de Nederlandse dames als derde achter Canada en Roemenië. 

De dames moeten daardoor dinsdag in de herkansingen alsnog proberen een finaleplaats af te dwingen.

In hun serie tegen de sterke boten van Roemenië en Canada eindigden Jacobine Veenhoven, Nienke Kingma, Chantal Achterberg, Sytske de Groot, Roline Repelaer van Driel, Claudia Belderbos, Carline Bouw, Annemiek de Haan en stuurvrouw Anne Schellekens als derde.

Goede start

De Nederlandse dames kwamen goed uit de startblokken. Bij het eerste meetpunt lagen de Canadezen niettemin al aan de leiding, waarna ze snel uitliepen.

Halverwege werd de boot ook bijgehaald door de Roemenen, waarna het duidelijk werd dat Nederland genoegen moest nemen met de derde plaats.

Canada, Nederland en Roemenië staan te boek als medaillekandidaat, maar dat geldt ook voor de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

In de eerste serie roeiden de Amerikaanse dames al rechtstreeks naar de finale van donderdag toe.

Favoriet

Amerika is de regerend wereld- en olympisch kampioen. Ook in Londen zijn zij favoriet voor het goud.

De Britse dames moesten in de eerste serie genoegen nemen met de derde plaats achter de verrassend sterke Australische dames, die zich pas laat kwalificeerden voor de Spelen.

De heren acht werd zaterdag ook veroordeeld tot het roeien van de herkansingen. Zij eindigden in hun sterk bezette serie als derde van de vier boten op het water.

Sigmund/Head

De lichte vrouwen dubbeltwee van Rianne Sigmund en Maaike Head wist zich zondag niet rechtstreeks te plaatsen voor de finale. Zij kwamen in hun serie duidelijk tekort en eindigden als vierde in een tijd van 7.10,49.

Alleen de eerste twee teams kwalificeerden zich voor de halve eindstrijd. Dat waren Griekenland (7.03,66) en Australië (7.05,30).

Postma

Zeiler Pieter-Jan Postma staat na de eerste race in de Finn-klasse op de vijfde plaats. Hij boekte dat resultaat zondag voor de kust van Weymouth.

Jonas Hogh-Christensen uit Denemarken heeft voorlopig de leiding in handen, voor de Brit Ben Ainslie. Postma is de eerste Nederlander die in actie komt bij het zeilen.

Yao Jie

Badmintonster Yao Jie is zondag goed begonnen aan het olympisch toernooi. In haar eerste partij in Londen rekende ze met 21-16, 21-17 af met de Litouwse Akvile Stapoesaitite.

Yao Jie, de nummer veertien van de plaatsingslijst, kwam al snel op een 3-0 voorsprong. Haar opponente uit Litouwen, die in Nederland speelt voor Duijnwijck, kwam nog wel terug tot 3-3.

Maar Yao Jie liep daarna uit naar 11-7 en trok de gamewinst naar zich toe.

In de tweede game bouwde Jie weer snel een ruime marge op. Na 38 minuten besliste ze het duel in Nederlands voordeel.

In het tweede groepsduel neemt Yao Jie het dinsdag op tegen Ragna Ingolfsdottir uit IJsland. Alleen de groepswinnaar plaatst zich voor de achtste finales.

Lees alles over de Olympische Spelen op de special van NUsport