LONDEN - De Nederlandse zwemsters Inge Dekker, Marleen Veldhuis, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo hebben zilver veroverd op de 4x100 meter estafette. Australië won het goud.

De Nederlandse dames werden tweede in 3.33,79. De 3.33,15 was de winnende tijd van Australië. De Amerikaanse vrouwen eindigden als derde (3.34,24).

Kromowidjojo, die als laatste van start ging, kwam nog sterk terug. Vanaf de vierde plaats schoof ze op naar de tweede plek, maar ze slaagde er niet in om de Australische Melanie Schlanger nog te achterhalen.

Kromowidjojo klokte een razendsnelle tijd van 51.93. Ze liet daarmee zien in vorm te zijn voor haar individuele races.

Goud verloren

"We hebben het goud verloren", reageerde Kromowidjojo na afloop. "Je wil altijd winnen. Als dat niet lukt is dat zuur. Het was wel een goede race, maar ik ben uiteindelijk niet tevreden met het resultaat."

Ook Dekker zei kort na de race nog niet te kunnen juichen om zilver. Heemskerk constateerde dat het heel moeilijk is om kampioen te blijven. Vier jaar geleden waren de estafettevrouwen nog de snelste in Peking.

Veldhuis, die als tweede zwom, was na afloop in tranen. ''Ik heb echt niet goed gezwommen. Maar straks zijn we hier misschien toch wel blij mee.''

De zwemsters bezorgden Nederland wel de eerste medaille tijdens deze Spelen.

Lees alles over de Spelen op onze special