LONDEN - Vier jaar geleden kon hij niet verliezen. In Londen moest Michael Phelps echter al op de eerste dag van de Olympische Spelen een nederlaag slikken.

Ryan Lochte was op de 400 meter wisselslag vele malen sterker dan de meest gedecoreerde olympische zwemmer aller tijden. Hij zegevierde in 4.05.18.

Phelps wist niet eens op het podium te komen. De Amerikaan werd vierde.

Van de titanenstrijd was geen sprake moment sprake in het zwemstadion van Londen. Lochte nam direct een grote voorsprong en liep alleen maar verder uit.

De Braziliaan Thiago Pereira werd op ruim drie seconden tweede, het brons ging naar de Japanner Kosuke Hagino, die het snelste was geweest in de series eerder op zaterdag.

Wereldrecordhouder en regerend kampioen Phelps gaf meer dan vier seconden toe.

Sun Yang

De twintigjarige Sun Yang won even later zijn eerste gouden medaille bij de Olympische Spelen. De Chinees bleef op de 400 meter vrije slag met een olympisch record van 3.40.14 de regerend kampioen Tae-Hwan Park bijna twee seconden voor.

De Zuid-Koreaan was bijna niet gestart in de finale, omdat hij na de series gediskwalificeerd werd wegens een valse start. Na een succesvol protest mocht Park toch meedoen, met een zilveren medaille als gevolg.

Het brons ging naar Amerika, in persoon van de Peter Vanderkaay.

Yang werd in 2011 wereldkampioen op de 800 en 1500 meter vrije slag en haalde zilver op de 400 meter vrij. Park was toen nog wel te sterk voor de Chinees.

Wereldrecord

Yangs zestienjarige landgenote Ye Shiwen zwom een wereldrecord op de 400 meter wisselslag. De Aziatische kwam tot een tijd van 4.28,43 en dook daarmee een seconde onder de oude mondiale toptijd van Stephanie Rice uit Australië: 4.29,45.

Ye Shiwen troefde in de olympische finale zodoende de Amerikaanse favoriete Elizabeth Beisel af. Zij moest zich met een tijd van 4.31,27 tevreden stellen met zilver. Het brons ging ook naar China, Li Xuanxu tikte als derde aan.

Rice eindigde als zesde in de eindstrijd.

Lees alles over de Spelen op onze special