LONDEN - Alexandre Vinokoerov heeft zaterdag de olympische wegwedstrijd in Londen gewonnen. De 38-jarige Kazak klopte de Colombiaan Rigoberto Uran in een sprint-à-deux. 

Alexander Kristoff uit Noorwegen werd op enkele seconden derde.

Vinokoerov neemt na de Spelen afscheid na een veelbewogen loopbaan. Twaalf jaar geleden pakte hij al zilver in Sydney.

De medaillewinnaars kwamen voort uit een grote groep met ook Robert Gesink en Lars Boom.

Boom passeerde als elfde de finish, Gesink werd 23e.

Tot teleurstelling van het publiek werd het geen massasprint in Londen. Mark Cavendish overleefde de verschillende beklimmingen van Box Hill, maar zijn ploeg slaagde er niet in een grote groep in te lopen. 'Cav' werd 29e.

Westra

Lieuwe Westra was de eerste aanvaller van de dag. De Fries kreeg liefst elf renners met zich mee, onder wie Janez Brajkovic, Denis Mentsjov en Stuart O’Grady.

De leiders fietsten een maximale voorsprong van ongeveer zes minuten bij elkaar. In het peloton bepaalden Groot-Brittannië en Duitsland het tempo.

Op Box Hill, de beklimming op het parcours die negen keer moest worden bedwongen, werd de koers geregeld hard gemaakt in het peloton.

Er ontstond een achtervolgend groepje met onder anderen Gesink, Boom en Vincenzo Nibali. Uiteindelijk vonden zij aansluiting bij de kopgroep, waaruit Westra inmiddels was gelost.

Bij de laatste doorkomst op Box Hill was het peloton volledig verbrokkeld. Bijna elke niet-sprinter plaatste wel een demarrage. Uiteindelijk vonden 32 renners elkaar voorin. Groot-Brittannië zette alle zeilen bij, maar slaagde er niet in het gat te dichten omdat de samenwerking vooraan uitstekend was.

Aanval Vinokoerov

Pas op tien kilometer werd er aangevallen in de kopgroep. Vinokoerov en Uran namen afstand van de groep met Boom en Gesink.

Het Kazaks/Colombiaanse duo hield stand, ondanks kopwerk van Gesink. Met een manoeuvre verraste Vinokoerov zijn metgezel - die achterom keek toen de Kazak versnelde - om goud te pakken in zijn laatste koers.

Overigens lijkt Fabian Cancellara bij een valpartij zijn sleutelbeen te hebben gebroken. In dat geval moet hij de tijdrit van woensdag missen.

Zondag rijden de vrouwen de wegwedstrijd, over een afstand van 140 kilometer. Marianne Vos behoort tot de topfavorieten. Vier jaar geleden hield ze geen medaille over aan de wegwedstrijd.

Lees alles over de Spelen op onze special