MELBOURNE - Jos Verstappen zit thuis voor de televisie en Tom Coronel heeft plaatsgenomen in de wachtkamer van Minardi. Verder lijkt er niet veel te zijn veranderd in de Formule 1. Zaterdagnacht etaleerde titelverdediger Michael Schumacher als vanouds zijn klasse. Op Albert Park leidde de 35-jarige Duitser van start tot finish en schreef zodoende de Grote Prijs van Australië op zijn naam.

Het succes van de Italiaanse renstal werd gecompleteerd door Rubens Barrichello die tweede werd. De Braziliaan was eigenlijk de enige coureur die Schumacher serieus kon bedreigen. Nummer drie, Fernando Alonso, had op de eindstreep meer dan een halve minuut achterstand. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de concurrentie met veel respect naar de Ferrari-bolides had gekeken.

Strijd om kampioen

”Ik was te langzaam om de strijd met Ferrari aan te gaan”, erkende Alonso. De sportdirecteur van McLaren, Norbert Haug, was 't daarmee eens: “Ferrari was een klasse op zich. We hebben duidelijk onze doelen niet bereikt.” En in het kamp van BMW-Williams hadden ze dezelfde gevoelens: “We moeten hard gaan werken”, merkte Ralf Schumacher. “Als het dit jaar niet lukt om kampioen te worden, dan lukt 't ons nooit.”

De zesvoudig wereldkampioen was uiteraard slim genoeg om de euforie te temperen. Hij benadrukte tijdens de persconferentie dat dit goede resultaat geen maatstaf voor de rest van het seizoen hoeft te zijn. “We moeten met beide benen op de grond blijven staan. De moeilijkste races liggen nog voor ons. Het is zinloos aan deze race al conclusies te verbinden.”

Tempo

'Schumi' mocht in Melbourne voor de 56e keer in zijn loopbaan vanaf de eerste startplek beginnen. Na een vlekkeloze start begon voor de inwoner van Kerpen een heuse Ferrari-parade. In de rug gedekt door teamgenoot Barrichello kon hij onbedreigd zijn rondjes afwerken. Alleen Fernando Alonso kon het tempo van de Ferrari's nog enigzins bijbenen, maar ook hij kreeg de 'rode brigade' nooit écht in het vizier. “Vanaf de eerste ronde was 't niet mogelijk om dichtbij Barrichello te komen. In mijn achteruitkijkspiegels zag ik ook niemand. En die situatie duurde 58 ronden lang.”

Teleurstelling

McLaren-Mercedes stelde in de openingswedstrijd flink teleur. De Fin Kimi Raikkonen viel al na negen ronden uit met een defect. Teamgenoot David Coulthard, vorig jaar nog zegevierend op Albert Park, kon de toprijders niet volgen en eindigde slechts als achtste. “Als ik zeg dat we een teleurstellend weekeinde achter de rug hebben, druk ik me zacht uit”, sprak teambaas Ron Dennis. ”Maar het seizoen is net begonnen. We hebben nog tijd om de schade te herstellen. Al moet dat wel snel gebeuren.”

‘Twee blauwe ogen’

Het formule-1-seizoen is nog lang. Met die gedachte houdt de concurrentie de moed er nog in. Al voelen Alonso, Montoya en Ralf Schumacher zich wel aangeslagen boksers die zojuist een fikse aframmeling hebben gekregen. Of zoals laatstgenoemde het omschreef: ”Vandaag hebben we twee blauwe ogen opgelopen en kregen we een trap onder onze kont na.”