LONDEN - De Nederlandse estafettezwemsters hebben zich zaterdagmiddag gekwalificeerd voor de finale op de 4x100 meter.

Marleen Veldhuis, Inge Dekker, Hinkelien Schreuder en Femke Heemskerk zwommen in de tweede serie de tweede tijd, de derde in totaal: 3.37,76.

Australië en de Verenigde Staten noteerden een scherpere tijd. China, Japan, Denemarken, Zweden en Groot-Brittannië bereikten ook de finale, Duitsland ontbreekt.

Ranomi Kromowidjojo werd door bondscoach Jacco Verhaeren nog achter de hand gehouden. De Groningse werd vervangen door Schreuder.

De Nederlandse equipe is titelverdediger op de Olympische Spelen; vier jaar geleden in Peking werd het goud veroverd.

Finale

Zaterdagavond wordt de finale van de 4x100 meter estafette gezwommen in het Aquastics Centre in Londen.

Kromowidjojo zal Schreuder dan vervangen. ''Over de volgorde van starten ben ik nog niet uit'', zei Verhaeren, die ook weet dat andere teams nog 'frisse' zwemsters achter hand hebben. ''Deze ene wissel gaat het alleen niet brengen. De anderen moeten ook nog beter, en dat kunnen zij ook.''

De Brabander keek zelfverzekerd uit naar de eindstrijd: ''Het wordt weer een kraker'', zei hij. ''Het wordt wederom geen gemakkelijke race, maar ook geen race die je niet kan winnen.''

Veldhuis: "Het was zaak om de series goed door te komen en dat is gelukt. Het gaat om één ding en dat is de finale. Het is mooi dat we met Kromowidjojo een extra wapen hebben."

Lees alles over de Spelen op onze special