WAALWIJK - Na de verloren wedstrijd tegen FC Utrecht maakte Ajax-trainer Ronald Koeman zich zorgen over de doeltreffendheid van zijn ploeg. De Amsterdammers wonnen zaterdagavond met 1-0 bij RKC Waalwijk en doorbraken daarmee een negatieve reeks van twee verloren wedstrijden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het doelpunt kwam echter op naam van RKC-verdediger Olfers, zodat Koeman de komende week de tijd krijgt, om in alle rust, aan de schotkracht van zijn aanval te werken.

”Het baart me nog niet echt zorgen”, reageerde Koeman na afloop. “Tegen FC Utrecht hebben we aanvallend niets gecreëerd, dat ging nu beter. Maar ik geloof niet dat de doelpunten lang op zich zullen laten wachten. Dat komt wel, want de kwaliteit is daarvoor aanwezig. Van der Vaart was bijvoorbeeld ongelukkig in de afwerking, al speelde hij wel goed. Ik hoop dat we vanuit dit resultaat aanvallend meer resultaat kunnen gaan halen.”

Ajax was vooral in de eerste helft de bovenliggende ploeg, zonder dat de wedstrijd voor echt veel vermaak zorgde. De enige man die af en toe een glimlach op de gezichten bracht, was de Waalwijkse keeper Sinouh. De flamboyante sluitpost van RKC stond dit seizoen al vaker in de aandacht door zijn opmerkelijke manier van keepen. De Marokkaan wisselt briljante reddingen vaak af met domme blunders. In het duel met Ajax vielen vooral zijn hoogstandjes in negatieve zin op.

Dat het gestuntel van Sinouh niet tot treffer leidde was eigenlijk een wonder. Na een kwartier caramboleerde een slechte uittrap van de keeper via het lichaam van Anastasiou maar net naast zijn doel. Een minuut later liet hij een gemakkelijke bal door zijn handen glippen, die vervolgens maar net naast hobbelde. In de 36e minuut kreeg hij vervolgens geen grip op een vrije trap van Sonck. De bal stuitte door zijn benen, waarna hij het speeltuig vliegensvlug achter zijn rug uit de doelmond raapte en zo een tegentreffer voorkwam.

Toch had de doelman uiteindelijk geen aandeel in de openingstreffer van Ajax. Om tot scoren te komen had Ajax echter wel een andere speler van de thuisploeg nodig. Steve Olfers, Feyenoord-huurling, tikte een corner van de eindelijk weer eens goed spelende Van der Vaart achter de doelman. De goal tekende de aanvallende onmacht van Ajax. Vorige week tegen Utrecht (1-0) kwam het team niet tot scoren en in duel tegen Heerenveen (4-1) maakte een Friese verdediger het enige Amsterdamse doelpunt.

Na rust werd het spelbeeld niet veel beter. Ajax was de beste ploeg, kreeg enkele - grote - kansen om de score uit te bouwen, maar verzilverde de mogelijkheden niet. Sonck was dichtbij een doelpunt, maar zijn schot ging naast. Ook invaller Mitea had de 2-0 op zijn schoen. De kleine Roemeen verknalde zijn goede actie echter oog in oog met Sinouh. Veel te onbeheerst joeg hij de bal hoog de tribunes in.

Omdat Ajax verzuimde de wedstrijd in het slot te gooien, bleef RKC af en toe gevaarlijk. Doelman Stekelenburg redde zijn ploeg echter bij een goed geplaatst schot van Van Diemen. Met een mooie redding tikte hij de bal uit de kruising. Ook in de slotfase kreeg de ploeg van trainer Martin Jol nog enkele goede mogelijkheden om de gelijkmaker te maken.

”We hadden het aan onszelf te wijten dat we de wedstrijd niet eerder hebben beslist”, zei Koeman daarover. “Je weet dan dat je het moeilijk krijgt tegen het einde van de wedstrijd. Zeker omdat we tot twee keer toe een uitwedstrijd hebben verloren. Als we gewoon eerder de 2-0 maken, was de wedstrijd veel eerder gespeeld geweest.”