LONDEN - Caia van Maasakker wordt vanuit haar rol als reservespeelster doorgeschoven naar het dames hockeyteam. Zij vervangt de geblesseerde Willemijn Bos.

Door Anne Joldersma

Dat heeft bondscoach Max Caldas vrijdag daags voor het begin van het hockeytoernooi bekendgemaakt. Marieke Veenhoven, die aanvankelijk helemaal buiten de selectie viel, vliegt nu alsnog naar Londen om de rol als reserve over te nemen.

Van Maasakker stond reserve voor het team en mag nu alsnog aansluiten bij de achttienkoppige selectie in het olympisch dorp. Bos liep donderdag tijdens de laatste oefenwedstrijd van Oranje geblesseerd en ziet daardoor de Olympische Spelen aan haar neus voorbijgaan.

Caldas maakte donderdag enigszins verrassend niet meteen bekend dat Van Maasakker zou doorschuiven naar de selectie. "Ik heb direct besloten dat Caia naar de ploeg zou gaan. Maar uit respect naar Willemijn heb ik gewacht met dat naar buiten te brengen", aldus de bondscoach.

Klaar

"Gisteravond heb ik dat wel al aan de ploeg verteld. Daarna hebben we de selectie weer op orde gekregen met Marieke erbij in de rol van Caia. De beide dames hebben er goed op gereageerd en zijn er klaar voor. De teleurstelling hebben we een plek gegeven."

"Ook omdat Willemijn ons dat nadrukkelijk heeft gezegd. Het team gaat boven alles. We staan aan de start van ons Olympisch toernooi en zijn er klaar voor", stelt Caldas.

Dubbel gevoel

Veenhoven spreekt van een dubbel gevoel, nu ze alsnog op de valreep naar Londen mag. "Zo'n verschrikkelijke blessure gun je niemand en zo wil je eigenlijk niet in de ploeg komen. Maar nu ik ben gevraagd ga ik er alles aan doen om mijn maximale bijdrage te leveren aan het team", aldus de hockeyster van Amsterdam.

De Nederlandse vrouwen beginnen zondag aan het olympisch toernooi met de wedstrijd tegen België.