HOOFDDORP - Andries Jonker heeft de clubleiding van Bayern München een opvallende e-mail gestuurd waarin hij keihard uithaalt naar het beleid van zijn ex-werkgever.

De Nederlander, die sinds dit seizoen assistent-trainer is van VfL Wolfsburg, hekelt de manier waarop met hem is omgegaan.

''Ik voel mij verraden'', schrijft hij in de mail die in handen is van Bild.

Jonker werkte drie seizoenen bij Bayern München, waar hij binnenkwam als assistent-trainer van Louis van Gaal. Na diens ontslag loodste Jonker Bayern als interim-trainer naar deelname aan de voorronde van de Champions League. Het afgelopen seizoen trainde hij het tweede elftal van de club.

Jonker kon dit seizoen verder gaan in een rol als trainer van het hoogste jeugdteam, maar stelt dat hij tot tot zijn grote teleurstelling van toenmalig technisch directeur Christian Nerlinger hoorde dat twee ex-spelers van de club, Michael Tarnat en Hans-Jörg Butt, een samenwerking met hem in die functie niet zagen zitten. ''Toen was mijn beslissing snel genomen. Dit was wel het laatste dat ik had verwacht.''

Geen filosofie

De huidige rechterhand van Wolfsburg-coach Felix Magath vindt bovendien dat Bayern totaal verkeerd met de jeugdopleiding omspringt.

''De organisatie faalt. Er is geen filosofie. De jeugdafdeling heeft geen idee: moeten de jeugdcoaches zich profileren door kampioen te worden met hun team, of is het hun rol om individuele spelers beter te maken en zelf op de achtergrond te blijven? Er zitten daar te veel mensen voor zichzelf en er zijn te veel vraagtekens.''

Jonker meldt dat hij hen schrijft 'als Bayernfan' en zegt te hopen dat zijn brief de beleidsbepalers van Bayern ertoe aanzet om na te denken over hoe het beter zou kunnen.

De afrekening van Jonker komt saillant genoeg naar buiten op de dag dat Bayern en Wolfsburg tegenover elkaar staan tijdens een vriendschappelijk duel in China.