AMSTERDAM - De Olympische Spelen zijn nog niet officieel begonnen of de eerste rel is al een feit. De organisatie blunderde bij het vrouwenvoetbalduel Colombia - Noord-Korea.

Voor de aftrap werden de Noord-Koreaanse speelsters op de grote schermen geïntroduceerd. Daarbij werd echter de Zuid-Koreaanse vlag getoond.

Naar verluidt weigerde Noord-Korea daarna te spelen.

De wedstrijd in het Glasgowse Hampden Park, waarvan de aftrap om 20.45 uur Nederlandse tijd plaats zou vinden, begon 65 minuten later dan gepland. Volgens een omroep in het stadion ging het om een 'kwestie achter de schermen'.

De organisatie van de Olympische Spelen trok woensdagavond direct het boetekleed aan. "Vandaag werd de Zuid-Koreaanse vlag op een scherm getoond in plaats van de Noord-Koreaanse. Dat is duidelijk een fout", meldt het Locog.

"We zullen onze verontschuldigingen aanbieden aan het team en het nationale olympische comité en nemen maatregelen om te zorgen dat dit niet nogmaals gebeurt."

Tafeltennis

Op woensdag zorgde de loting voor het olympisch tafeltennistoernooi voor nog meer olie op het vuur. In de eerste ronde van de landenwedstrijd staan de mannen van Zuid- en Noord-Korea tegenover elkaar.

Zuid-Korea is na de eeuwige favoriet China de meest succesvolle tafeltennisnatie op de Spelen.

De rivalen uit het communistische noorden staan op de olympische ranglijst op nummer vijf, maar dat is vooral te danken aan de prestaties van de vrouwen in het verleden.

Lees alles over de Spelen op de special van NUsport