BREDA - FC Twente heeft vrijdagavond de uitwedstrijd tegenNAC met 1-0 gewonnen. N'Kufo maakte in Breda al in de 6e minuut hetenige doelpunt.

FC Twente heeft daarmee in de dubbelslag met NAC de eerstetik uitgedeeld. Dinsdag 16 maart treffenbeide ploegen elkaar opnieuw. Dan is de inzet in Enschede eenplaats in de finale van het toernooi om de Amstel Cup.

Ongeslagen

Zowel NAC als FC Twente was al wekenlang in goeden doen. DeBrabanders waren tot vrijdagavond elf wedstrijden op rijongeslagen, negen in de competitie, twee in de beker. De laatstenederlaag dateerde van vorig jaar december. FC Twente verloor delaatste weken onverdiend bij Ajax en PSV, maar overtuigde met deruime zege op AZ, 4-1.

Voor beide ploegen is Europees voetbal haalbaar. De kortste wegis via het bekertoernooi, waar de topclubs immers al zijnuitgeschakeld. Ajax en PSV verloren op eigen veld van NAC,Feyenoord verloor bij FC Twente. Anders is voor de subtoppers uitBreda en Enschede een hoge eindklassering in de competitie eenalternatieve route.

Improvisatie

De trainers Lokhoff (NAC) en Vandereycken (FC Twente)improviseerden vrijdag met tactische variaties in het hart van deverdediging. Bij de bezoekers werd Pothuizen de dupe van de rentreevan Grujic, die Ouedraogo naast zich had. Zomer verving degeschorste linksachter Heubach. Bij NAC maakte Kerstens plaats voorCollen, die beter opgewassen moest zijn tegen N'Kufo.

Toen defysiek sterke spits al in de zesde minuut na een domme pass vanElmander zijn twaalfde treffer van het seizoen maakte, was dekleine Seedorf de meest teruggetrokken verdediger aan Bredase kant.Elmander maakte even later zijn fout bijna goed. Het vlammendeafstandsschot van de Zweed eindigde op de lat.

Overgave

NAC viel na devroege achterstand met overgave aan, maar gokte te veel op hetresultaat van afstandsschoten. Boukhari, Engelaar en Slot haddengeen succes. Doelman Paauwe pareerde met zijn voeten een inzet vanBoukhari.

N'Kufo haalde de rust niet. Hij moest zich kort daarvoor met eenhamstringblessure laten vervangen door Pothuizen die naast Ramzi enChristensen de laatste minuten van de eerste helft alsgelegenheidsspits opdraafde, maar daarna terugkeerde op zijnvertrouwde positie na het afhaken van Grujic.

Steunpilaar

In de tweede helft moest ook NAC een steunpilaar missen, Fehèrblesseerde zich. De verdediger werd gewisseld voor Vos, wantLokhoff achtte de tijd rijp om risico's te gaan nemen. Paauwe reddebekwaam op een schot van Slot. De thuisclub rondde heteenrichtingsverkeer richting zijn doel maar niet af. De meeopgerukte Penders was het dichtst bij de verdiende gelijkmaker,maar had pech toen hij de paal trof. Aan de andere kant liet Polaktwee kansen onbenut.