MADRID - Op de marsroute naar Athene zijn de Nederlandsehockeyers vrijdag in Madrid een zijweg ingeslagen. Oranje moest inde derde groepswedstrijd van het olympisch kwalificatietoernooitegen Spanje, dat ook nog zonder puntverlies was, genoegen nemenmet een gelijkspel: 2-2.

De zinderende wedstrijd was een olympischefinale waardig, maar voorlopig is zowel Nederland als Spanje nogniet zeker van een zomers ticket naar Griekenland.

Misstappen

"Beide landen kunnen zich geen misstappen meer veroorloven",stelde Maurits Hendriks, de huidige bondscoach van Spanje en devoormalige keuzeheer van Oranje. "Toch maak ik me over mijn ploeggeen zorgen. Ik heb een groot vertrouwen in mijn spelers. We kunnenen durven elk land aan. Ook olympisch kampioen Nederland, dat hebje in deze topwedstrijd kunnen zien."

In het eindelijk (sfeer)volle hockeystadion van Club de Campogebeurde vrijdagmiddag van alles. Van een dreigende salonremise,waarvoor menigeen bang was, bleek geen sprake. Nederland had in deopeningsfase het beste van het spel, maar raakte in het laatstekwartier van de eerste helft bij een stand van 2-0 de controle overde wedstrijd kwijt.

Verdienste

"We kregen de bal heel moeilijk weg uit onze verdediging",analyseerde bondscoach Terry Walsh. "Dat was zeker de verdienstevan Spanje, dat steeds beter ging spelen."

Rob Reckers toonde zich een waardige vervanger van Karel Klaver,die met zijn hand in het gips (scheurtje in duim) het duel vanaf detribune bekeek. De 22-jarige aanvaller van Oranje Zwart was in dewervelende beginfase de gevaarlijkste speler. In de achtste minuutbekroonde Reckers zijn sterke optreden met een fraaie treffer naeen schot van grote afstand van Ronald Brouwer.

Jongeling

Nick Meijer, een andere nieuwkomer, speelde zich in de eerstehelft eveneens in de kijker. De 19-jarige spits van Kampong hadtijdens de eerste twee groepswedstrijden tegen Zuid-Afrika (5-1) enGroot-Brittannie (3-0) van de tribune moeten toekijken. In het duelmet Spanje greep de jongeling zijn kans. Met een prachtige actie,uit een pass van Rob Derikx, bracht Meijer in de 26e minuut detweede treffer van Nederland op zijn naam.

Oranje speelde op dat moment al lang niet meer zo dominant. Hetaandringende Spanje miste eerst drie strafcorners en zelfs eenstrafbal (Garza, naast) voordat het verdiende doelpunt viel. Opslag van rust knalde Freixa raak uit de vierde korte hoekslag. DeSpaanse spits was een half jaar geleden bij het Europeeskampioenschap in Barcelona met liefst vier treffers de beul voorOranje in de halve finales (2-5).

Grof spel

Na de rust kwam Nederland amper aan aanvallen toe, zeker nadatlibero Taekema in de 47e minuut met de gele kaart naar de kantmoest wegens grof spel. Oranje overleefde eerst nog wel tweestrafcorners, mede dankzij goed werk van doelman Vogels, maar moestin de 53e minuut toch de gelijkmaker toestaan. Het was opnieuwFreixa die met een imponerende solo doel trof, 2-2. "Hij is eenvan de grootste talenten in het internationale hockey", gafHendriks later te kennen.

In de spectaculaire slotfase dwongen beide ploegen nog tweegrote kansen af. Sala (redding Vogels) en Tubau (naast) mistennamens de thuisploeg, Reckers (buitenkant paal) en De Nooijer (opdoelman Herrera) waren voor het veerkrachtige Nederland dicht bijde winnende treffer. "Toch moeten wij blij zijn met het punt",bekende Walsh, die zondag met Oranje bij winst op Polen weer op dehoofdweg richting Athene kan komen.