ALKMAAR - Adam Maher stuurt aan op een snel vertrek bij AZ. De negentienjarige middenvelder begrijpt niet dat de club hem sinds zijn stormachtige doorbraak geen verbeterd contract heeft aangeboden.

Door Jeroen Bijma en Daan Smink

PSV meldde zich eerder deze zomer voor de speler, maar tot serieuze onderhandelingen met AZ kwam het vooralsnog niet.

Maher gaat er niettemin van uit dat hij nog deze zomer een binnenlandse transfer maakt. ''Zo denk ik daar zeker over'', stelt Maher in het nieuwe NUsport-magazine.

''Ik heb trainer Gertjan Verbeek en technisch directeur Earnest Stewart tijdens mijn trainingsstage bij het Nederlands elftal uitgelegd dat ik weg wil. Of ze er blij mee waren of niet, ík beslis. Het is míjn carrière.''

''Hun reactie was: oké, dan zijn we op de hoogte. Met de trainer had ik een langer gesprek. Ik heb hem gezegd dat ik gewoon toe ben aan een nieuwe stap en PSV heeft interesse.''

Afspraken

''Ik weet dat AZ me alleen bij een goed bod laat gaan en het liefst zou zien dat ik nog minstens een jaar blijf. Maar om dat te kunnen eisen had de club ook respect moeten tonen door gemaakte afspraken na te komen. Kwaad ben ik niet snel, maar je kunt het wel teleurgesteld noemen. Welke afspraken de club niet nagekomen is, dat houd ik voor me."

Maher ontving na afgelopen seizoen de Johan Cruijff Prijs als grootste talent van de eredivisie. Zijn tot medio 2015 doorlopende contract tekende hij echter al voordat trainer Gertjan Verbeek hem een vaste plek in de hoofdmacht gunde.

''Ik ben volgens mij de minst betaalde speler hier. Vanuit de pers heb ik vernomen dat de club denkt aan buitenlandse transferbedragen, dan weet ik niet waar ze mee bezig zijn'', doet Maher geen moeite zijn onvrede te verbergen.

Stap vooruit

Die onvrede blijkt er bovendien al langer te zijn bij de speler die de EK-selectie van Oranje net niet haalde.''Dat AZ in december vorig jaar niet met mij en mijn zaakwaarnemer Sigi Lens een gesprek is aangegaan, wil al zeggen dat er iets niet goed zit. Maar dat is de keuze van de club.''

Maher wacht nu af. Hij vindt het voor een transfer naar het buitenland nog te vroeg en ziet in Nederland alleen PSV en Ajax als een stap vooruit. ''Ik probeer nog steeds gewoon op het veld te laten zien wat ik kan en verder zie ik wel hoe het afloopt. Ik heb aangegeven dat ik weg wil en als er dan een mooie club komt als PSV, dan wil ik daar heen.''

Het volledige interview met Maher, dat ook gaat over onder meer Louis van Gaal, Oranje, Ajax en de band met zijn ouders, is te lezen in het NUsport-magazine dat nu in de winkels ligt, online bestelbaar en op de iPad verkrijgbaar is.