HOOFDDORP - Frank Schleck is ook bij de contra-expertise positief bevonden. Dat wees de B-staal van de Luxemburger vrijdag uit.

Dat meldt de renner in een verklaring aan RTL Luxemburg. Schleck werd dinsdag uit de Tour gehaald nadat sporen waren gevonden van een diureticum, een plaspil. Dat middel zou gebruikt kunnen worden om dopinggebruik te maskeren.

Schleck kreeg van de UCI te horen dat na de dertiende etappe op 14 juli in zijn urine sporen waren gevonden van het verboden vochtafdrijvende middel xipamide. Het diureticum kan gebruik van spierversterkende hormonen of een bloedtransfusie verhullen.

Dodelijk

De kopman van RadioShack-Nissan-Trek blijft in een verklaring ontkennen dat hij wist van het middel: "Ik heb niets illegaals gedaan." Schleck claimt nog steeds dat hij mogelijk vergiftigd is. "Ik blijf onderzoeken op welke manier dit verboden middel in mijn lichaam is gekomen."

De nummer drie van de Tour van 2011 is bezig met diverse onderzoeken. "We analyseren van minuut tot minuut wat ik heb gedaan, gegeten en gedronken op de dagen voor de controle. "

Schleck heeft in de tussentijd experts geraadpleegd. "Die beweren dat dit product in extreme omstandigheden, zoals een wielerwedstrijd, zelfs dodelijk kan zijn. Om die reden moet ik absoluut de herkomst ontdekken. Ik denk dat iemand dit medicijn moest toedienen."

"Het middel kan ook per ongeluk in mijn lichaam zijn gekomen. Op dit moment onderga ik testen en de resultaten zal ik de komende dagen naar buiten brengen."

UCI

Ook de wielerunie UCI bevestigt de positieve B-staal.

“Zoals het antidopingreglement voorschrijft, vragen we de Luxemburgse wielerfederatie een strafprocedure te openen tegen Schleck", meldt de UCI in een persbericht.

Lees alles over de Tour op onze special