HOOFDDORP - Het organisatiecomité van de Olympische Spelen van Londen, LOCOG, heeft woensdag bekendgemaakt de openingsceremonie in te korten om te kunnen garanderen dat alle toeschouwers na afloop nog gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer.

In totaal wordt de door Danny Boyle gechoreografeerde ceremonie met een half uur ingekort, melden verschillende Britse media. LOCOG ontvangt op vrijdag 27 juli 80.000 toeschouwers en streeft ernaar de ceremonie uiterlijk om half een 's nachts afgerond te hebben.

Als de ceremonie later eindigt zouden de vele toeschouwers geen gebruik meer kunnen maken van de Londense metro.

De afgelopen weken werd er gevreesd voor uitloop van de openingsceremonie vanwege de vele veiligheidsmaatregelen die in Londen, en vooral rondom het olympisch park, getroffen zijn. De organisatie benadrukt echter dat veiligheidsproblemen niet de reden zijn waarom de opening wordt ingekort.

Sneller spelen

Om het half uur tijd winst te boeken is een optreden van een groep stuntfietsers geschrapt. Andere onderdelen zouden elkaar sneller moeten opvolgen.

De regisseur Boyle, bekend van de films Trainspotting en Slumdog Millionaire, grapte dat hij de optredende artiesten gevraagd heeft hun muziek sneller te spelen, zodat de atleten tijdens de intocht met de vlaggen hopelijk op een hoger tempo het stadion in lopen.

Naast de 80.000 toeschouwers ontvangt LOCOG naar verwachting 120 staatshoofden bij de openingsceremonie. De organisatoren vrezen vooral het slechte weer. Groot-Brittannië beleeft momenteel de natste zomer in honderd jaar tijd.