AMSTERDAM - Atlete Caster Semenya draagt volgende week vrijdag de Zuid-Afrikaanse vlag bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen. 

De 21-jarige 800 meterloopster viel die eer woensdag te beurt. "Het is zo'n voorrecht voor me om zoiets groots te doen", liet Semenya woensdag in een opgenomen boodschap weten. "De vlag voor het team dragen, dat is zo iets enorms."

Volgens het Zuid-Afrikaans olympisch comité Sascoc, dat haar verkoos boven 'Blade Runner' Oscar Pistorius, zwemmer Cameron van der Burgh en verspringer Khotso Mokoena is Semenya de 'ideale keuze'.

"Ze is wereldkampioen geweest en we verwachten dat ze goud wint. Ze was erg opgewonden en verrast", liet Sascoc -preses Tubby Reddy weten.

Geslacht

Semenya won in 2009 in Berlijn als achttienarige de wereldtitel op de 800 meter. Tegenstanders vroegen zich echter af of de jonge Zuid-Afrikaanse wel een vrouw was.

De IAAF onderwierp haar daarop aan een reeks testen om haar geslacht vast te stellen en na elf maanden mocht ze weer wedstrijden lopen.

In 2011 werd ze in Daegu tweede op het WK na een seizoen vol blessures.