LONDEN - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft bij hernieuwd dopingonderzoek vijf verdachte stalen gevonden die afgenomen werden tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Dat maakte Arne Ljungqvist, voorzitter van de medische commissie, bekend.

De Zweedse dopingjager gaf aan dat sinds mei van dit jaar zo'n honderd stalen van 2004 opnieuw onder de loep zijn genomen in het antidopinglaboratorium in het Zwitserse Lausanne.

''Dat leverde vijf verdachte gevallen op. Maar pas na een contra-expertise kan er van een dopinggeval gesproken worden'', liet Ljungqvist weten.

Volgens de Scandinavische arts gaat het om ''potentieel positieve'' controles. ''Misschien vloeien er één of twee dopingzaken uit voort, misschien helemaal geen. We onderzoeken nu de resultaten en zullen in de komende dagen beslissen of we een contra-expertise uitvoeren.''

''We moeten onder meer nagaan of de atleten destijds een medisch attest konden voorleggen en of alle stappen van de procedure nauwgezet gevolgd zijn.''