HOOFDDORP - Kenny van Hummel heeft maandag de strijd gestaakt in de Ronde van Frankrijk. 

De sprinter van Vacansoleil-DCM had last van zijn rug en verloor tijdens de vijftiende etappe richting Pau al snel de aansluiting met het peloton.

Na ongeveer honderd kilometer besloot hij af te stappen.

"Ik zat met mijn gedachten al bij die lekkere rustdag van dinsdag. Dat komt er nu niet van. Ik had heel veel last van mijn rug, daar ben ik voortdurend aan behandeld", meldde Van Hummel, die zondag ook met maagklachten kampte.

Van Hummel kon zich dit jaar niet echt mengen in de massasprints, al legde hij in de zesde etappe beslag op de vierde plaats.

De sprinter was bezig aan zijn tweede Ronde van Frankrijk; ook in 2009 haalde hij Parijs niet.

"Op zo'n manier is twee weken Tour te zwaar, dat hakt er te veel in. Of de Tour niks voor mij is? Ik heb dit jaar wel meer zware koersen gereden en nog niet hoeven opgeven, dit was de eerste keer. Ik kan dit werk wel aan. Deze rugblessure dwingt me tot opgeven."

Bijna een record

Van Hummel is al de achtste Nederlander die opgeeft in de Tour. Dat is bijna een record. In 1994 moesten negen Nederlanders vroegtijdig de strijd staken. Steven Rooks, Jean Paul van Poppel en Léon van Bon waren toen onder meer de uitvallers.

Vacansoleil heeft nu nog maar vier renners in koers, evenveel als Rabobank.

Lees alles over de Tour de France op onze special