ISTANBOEL - De Europese voetbalgrootmachten zijn in de derderonde van de UEFA-beker overeind gebleven. AS Roma, Celtic,Valencia en Liverpool bereikten woensdagavond de achtste finales.Alleen de uitschakeling van AC Parma was verrassend. De Italianengingen onderuit tegen het Turkse Gençlerbirligi.

Parma, dat in 1995 de UEFA-beker won, verkeert in een zwarecrisis. Niet alleen sportief, maar vooral ook bestuurlijk. Vanwegefinancieel wanbeleid en fraude bij de hoofdsponsor (Parmalat) staatde club aan de rand van de afgrond. De spelers deeldenwoensdagavond in de malaise. Nadat de Italianen thuis al met 1-0verloren van Gençlerbirligi, liep de tweede ontmoeting uit op eenfiasco.

Middenmoter

Al na een halfuur was het duel beslist. Doelman Frey haalde degevaarlijke Youla onderuit en kreeg daarvoor rood en een strafschoptegen. De Belgische middenvelder Daems benutte die. In de slotfasescoorden vervolgens Ferrari (eigen doel) en Ali Tandogan: 3-0.Gençlerbirligi is in de Turkse competitie een middenmoter.

Gaziantepspor en Besiktas staan een stuk hoger op de ranglijst,maar toch bereikten die clubs de achtste finales niet.Gaziantepspor wist de 1-0-voorsprong, opgebouwd in het heenduel,niet vast te houden en verloor de uitwedstrijd tegen AS Roma met-0. Besiktas kwam op eigen veld te kort tegen Valencia: 0-2. Deeerste wedstrijd was ook in een overwinning voor de Spanjaardengeëindigd: 3-2.

Voetballes

Celtic schakelde Teplice - bedwinger van Feyenoord - uit.Liverpool gaf Levski Sofia in eigen stadion voetballes (2-4).

Ex-Feyenoorder Kalou was verantwoordelijk van de uitschakelingvan Panathinaikos. De spits van Auxerre was in de 71e minuuttrefzeker en hielp daarmee zijn ploeg naar de achtste finales: 0-1.In het eerste duel was niet gescoord.

Sterrenploeg

Internazionale schaarde zich ook bij de laatste zestien. Deformatie uit Milaan ontdeed zich met veel moeite van Sochaux. Ineigen stadion wist de sterrenploeg niet te scoren. Inter bekert welverder, dankzij de gemaakte doelpunten in het uitduel (eerste duel:-2). Spits Vieri kreeg in de slotfase nog de rode kaart. Andy van derMeyde mocht alleen de laatste 25 minuten meedoen.

Benfica kreeg zijn plek in de volgende ronde niet cadeau. DePortugezen moesten in Noorwegen tegen Rosenborg een voorsprong van-0 verdedigen en verloren met 2-1. De belangrijke treffer van NunoGomez, die vlak voor rust rood zou krijgen, liet Benficadoorbekeren. Berg en Karadas hadden Rosenborg binnen een kwartierop 2-0 gezet.

Secuur

De naam van Club Brugge gaat donderdag ook in de beker voor deloting. De Belgen verdedigden uit tegen Debrecen de 1-0 van eenweek geleden secuur. Brugge, dat Ajax in de Champions League deEuropese doortocht belette, deed amper moeite zelf gevaarlijk teworden. De Hongaarse aanval imponeerde evenmin: 0-0.