AMSTERDAM - Een tijdens de Olympische Spelen van 1900 behaalde gouden medaille is alsnog toegekend aan Nederland.

Dat meldt de Volkskrant op basis van gegevens van statistiekbureau Infostrada, dat samenwerkt met het internationaal olympisch comité IOC.

Het is daarmee de eerste gouden medaille in de historie voor Nederland.

De Nederlandse roeiers François Brandt, Hermanus Brockman en Roelof Klein haalden in Parijs de finale bij de twee met stuurman.

In de finale werd stuurman Brockman vervangen voor een van straat geplukt Frans jongetje. De prijs, in die tijd geen medaille maar een beeldje, werd daarom niet toegekend aan Nederland, maar aan de gemengde teams.

Sauerbreij

Bij het opmaken van de klassementen is het roeisucces alsnog als een Nederlandse prestatie in de boeken gezet.

"Wij inventariseren, het IOC zorgt voor de officiële telling", legt Philip Hennemann van Infostrada uit. "De roeimedaille van Nederland is nu officieel geteld."

Door de extra medaille is nu niet het goud van Nicolien Sauerbreij in Vancouver, maar dat van Ireen Wüst op de 1500 meter de honderdste voor Nederland.

Het NOC*NSF is echter niet van plan om de telling aan te passen. "In 1900 werden nog geen gouden medailles uitgereikt", zegt een woordvoerder. "Daarom scharen we het succes van Brandt en Klein niet onder de gouden medailles."