MADRID - Jeroen Delmee trok woensdagavond in de wedstrijdtegen Groot-Brittannië al na tien minuten een goede conclusie.''Jongens, kom op! We zijn niet scherp genoeg'', schreeuwde deaanvoerder van de Nederlandse hockeyers over het veld in Madrid.

De waarschuwende woorden van Delmee schudden Oranje enigszinswakker. Toch was het vooral te danken aan de opmerkelijke zwaktevan de Britten dat het duel nog redelijk soepel verliep: 3-0.

Op koers

De olympische kampioen ligt na twee van de vijfgroepswedstrijden bij het olympisch kwalificatietoernooi in elkgeval goed op koers. Met Spanje, dat woensdag op de valreep won vanZuid-Afrika (2-1), is Nederland in groep A nog zonder puntverlies.Beide landen treffen elkaar vrijdag in de derde speelronde. Dewinnaar van dat duel is in een vroeg stadium al vrijwel zeker vanAthene 2004.

''Voorlopig houd ik me nog niet bezig met de stand'', zeibondscoach Terry Walsh. ''Ook over de wedstrijd tegen Spanje heb iknog niet nagedacht. Of we voor een gelijkspel gaan? Ik dacht hetniet.''

Pijnlijk

Nederland had tegen de Britse ploeg nog iets goed te maken. Bijhet mislukte toernooi om de Europese titel, vorig jaar september inBarcelona, ging Oranje tegen Engeland in de tweede groepswedstrijdvolslagen onverwacht pijnlijk onderuit met 0-3. Die zware nederlaagleidde de ondergang in van bondscoach Joost Bellaart. Later verloorhet ontredderde Nederland in de strijd om het EK-brons opnieuw vande Engelsen, die na 1-1 de strafballen beter namen.

Engeland neemt als Groot-Brittannië deel aan het OKT in Madrid,omdat de olympische regels dat voorschrijven. De gewijzigde Britseploeg, met drie Schotten en ook met een nieuwe bondscoach (JasonLee), is er bepaald niet sterker op geworden. De nummer drie vanhet EK verloor dinsdag al in de openingswedstrijd verrassend met-2 van Polen. Strafcornerspecialist David Mathews, topscorer vanAmsterdam, is de grote afwezige in het Britse team.

Kwetsbaar

Libero Taekema, die dinsdag in het eerste duel met Zuid-Afrika(5-1) weer last kreeg van een kuitblessure, was woensdagavond bijNederland wel van de partij. Hij onderstreepte zijn grote waardevoor Oranje al in de vierde minuut door de eerste strafcorner in derebound te benutten, 1-0. Wat de olympische kampioen daarna tot aande rust liet zien, was niet groots. De opbouw was traag envoorspelbaar en verdedigend maakte Nederland een kwetsbare indruk.

Dankzij De Nooijer, die opnieuw als centrumspits begon, slootOranje de eerste helft toch nog af met een veilige marge, 2-0.Na de pauze kreeg het spel van Nederland iets meer glans. RonaldBrouwer was voorin een van de gangmakers. Zes minuten voor tijdmaakte verdediger Van der Weide de wedstrijd af na een prachtigeaanval, 3-0. Matthijs Brouwer (enkel) en Klaver (hand) liepen bijOranje blessures op, maar Walsh zei voor de beladen wedstrijd tegenSpanje, met de voormalige Nederlandse bondscoach Maurits Hendriksaan het roer, geen personele problemen te verwachten.

Revanche

Ook Taekema, die woensdagochtend nog een testtraining onderging,rekende na afloop niet meer op een nieuwe terugslag bij hemzelf.''Ik kijk uit naar het duel met Spanje. Bij het EK gingen we ertegen die ploeg hard met 2-5 af in de halve finales. Die uitslagheeft ons eergevoel danig aangetast. De revanche op de Britten isgeslaagd, nu zijn de Spanjaarden aan de beurt.''