HOOFDDORP - De FIFA heeft donderdag op een persconferentie in Zürich bekendgemaakt dat het doellijntechnologie in zal voeren.

Dat bevestigde secretaris-generaal Jérôme Valcke namens de wereldvoetbalbond.

Technologische hulpmiddelen zijn al geruime tijd een heet hangijzer voor de FIFA; het hield lang de boot af, maar heeft nu toch besloten akkoord te gaan met doellijntechnologie.

De Europese voetbalbond UEFA experimenteert al een aantal jaar met twee assistent-scheidsrechters op de achterlijn, maar dat bleek ook op het afgelopen EK niet toereikend.

De inzet van de Oekraïner Marko Devic passeerde de lijn, maar werd niet als treffer beoordeeld door de arbitrage onder leiding van scheidsrechter Viktor Kassai.

December

De technologische hulpmiddelen zullen in december tijdens het wereldkampioenschap voor clubteams in Japan voor het eerst officieel in gebruik worden genomen.

Ook bij de Confederations Cup van 2013 zal men een beroep doen op de technologie. Wanneer alles naar behoren verloopt, stemt de FIFA ook in met doellijnbewaking tijdens het WK van 2014 in Brazilië.

Wanneer de hulpmiddelen ook in Nederland ingevoerd zullen worden, is nog niet bekend. De KNVB heeft hierover het laatste woord. Manager competitiezaken Gijs de Jong liet eerder al weten dat de Nederlandse bond staat te popelen.

"Het gaat om de eerlijkheid van het spel. Als liefhebber van voetbal, maar ook als bond, wil je niet dat iedereen op televisie ziet dat het een doelpunt is, terwijl de arbitrage het niet ziet."

"Wij geloven sterk in het idee van doellijnbewaking, vandaar dat wij nadrukkelijk de mogelijkheden die er zijn om de beoordeling van de arbitrage te verbeteren, ondersteunen'', zei De Jong enkele weken geleden.

Hawk-Eye

Op het WK voor clubteams zullen twee verschillende systemen getest worden; Hawk-Eye (cameraregistratie) en GoalRef (chip in de bal).

De mondiale strijd, waaraan namens Europa deel zal worden genomen door Champions League-winnaar Chelsea, wordt afgewerkt in twee verschillende stadions. In het ene stadion zal worden gewerkt met Hawk-Eye, in het andere met GoalRef.

De chip in de bal functioneert volgens hetzelfde principe als chips tegen diefstal. Zodra de bal met de chip de doellijn passeert, krijgt de scheidsrechter een piepje te horen. 

Hawk-Eye is bij het grote publiek al bekend vanwege het tennis, waarin het enkele jaren geleden werd ingevoerd. Ook bij het cricket maakt men al gebruik van deze techniek. Camera's registreren de loop van de bal en maken deze vervolgens driedimensionaal.

Overstag

De wereldvoetbalbond was, evenals de UEFA met Michel Platini voorop, jarenlang fel tegenstander van technologische hulpmiddelen, omdat het de 'charme van het voetbal' weg zou nemen.

Op het WK van 2010 laaide de discussie over doellijnbewaking hevig op, nadat een zuivere treffer van Frank Lampard in het duel tussen Engeland en Duitsland niet als doelpunt werd beoordeeld.

De miskleun van Kassai in de groepsfase van het afgelopen EK wakkerde de roep om hulpmiddelen opnieuw op. Met resultaat, zo lijkt het, want de FIFA is na jaren dwars te hebben gelegen overstag gegaan.