DUBAI - Franz Beckenbauer heeft woensdag in Dubai scherpe kritiek geuit op de Europese Voetbal Unie (UEFA) om akkoord te gaan met het WK-rotatieplan. In dat plan is Afrika als vijfde continent toegevoegd als organisator van de eindronde van het wereldkampioenschap voetbal.

Daardoor zal Europa één keer in de 24 jaar het WK voetbal huisvesten. "Europa kan niet 24 jaar wachten op een WK", vindt Beckenbauer, de voorzitter van het Duitse organisatiecomité van . "De UEFA heeft een grote fout gemaakt door dat plan te accepteren. Europa is de grootste voetbalmarkt in de wereld. Zonder Europa is geen WK mogelijk."

Volgens Beckenbauer, in Dubai op verzoek van Emirates Airlines, een sponsor van het WK 2006, zal elk Afrikaans land moeite hebben een WK-eindronde te organiseren. "We praten over 32 deelnemende landen, één miljoen buitenlandse toeschouwers en tien tot twaalf volwaardige accommodaties. Welk Afrikaans land kan dat organiseren? Misschien één: Zuid-Afrika. Marokko? Egypte? Ik weet het niet, ik vraag het me af."